[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Harc a magyar lányok kezéért

1956. november 14., szerda, 13:19

Kevés nő van Ausztráliában - állapították meg az ötödik kontinensre érkező magyarok. Hiába vándoroltak ki sokan Ausztráliába a világháború után, úgy tűnt, jóval több a férfi közöttük. A nőhiányban szenvedő ausztrál férfiak nagy örömmel fogadták a csinos sportolónőket - olyannyira, hogy rögtön meg is kérték a kezüket. Az olasz és a francia lányok mellett a magyarok voltak a legkapósabbak.


"Ötször annyi férfi lakott Ausztráliában, mint amennyi nő" - meséli Ördög Zsuzsa, aki az olimpiai kint tartózkodása alatt hat házassági ajánlatot is kapott ausztrál uraktól. "Nem vettem komolyan őket" - mondja az úszónő. Kertész Alice-t egy gazdag szállodatulajdonos nézte ki magának: "Kiderült, nagyon megtetszettem neki a televízión keresztül, és közölte, ha hajlandó vagyok ott maradni, rendelkezésemre bocsát egy apartmant a hoteljében" - meséli a tornász. Az ausztrál milliomos egy autót küldetett a fiatal lányért sofőrrel és három bőröndnyi ajándékkal. Alice nem élt a lehetőséggel.

Pajor Évát a családja akarta összeboronálni egy Ausztráliában élő magyar fiúval. "A nagymamámnak volt egy barátnője, aki kivándorolt Ausztráliába. Az ő fia volt Ádám. A két öreglány levelek útján eldöntötte, hogy Ádám és Éva egy csodálatos pár lesz" - meséli az egykori úszólány. "Ádám harmincéves lehetett, szőke, göndör hajú. Volt egy hatalmas fekete, amerikai kocsija, azon vitt moziba, ide-oda. Rögtön beindult a pletyka: 'A Pajor hozzá fog menni egy milliomoshoz, a Pajor itt marad.'" Bár Évát - naplója tanúsága szerint - nagyon is érdekelték akkor a férfiak, éppen a szőke fiú nem tetszett meg neki, a család tervei így csődbe fulladtak.

Az olimpián részt vevő különböző nemzetek hajadonjai mind egy sereg házassági ajánlatot kaptak. Különösen a magyar, az olasz és a francia leányokat kerülgették a komoly udvarlók. A melbourne-i olimpián az olaszok rosszul szerepeltek, de lányaik mégis felállítottak egy olimpiai rekordot. "Közülük mentek a legtöbben férjhez Ausztráliában, szám szerint hatan" - meséli Dőri András.

Mit csináltak eközben a magyar férfiak? Mint kiderül a visszaemlékezésekből, ők sem tétlenkedtek. Az úszó Záborszky Sándor ausztráliai magyar lánynak kérte meg a kezét. Menyasszonya Padányi Gyöngyvér lett. "Nagyon imponált, hogy ő az olimpián szerepelt, Európa-csúcsot tartott" - meséli Gyöngyvér. "Nagyon jóképűnek tartottam." A lány szülei azonban ellenezték a jegyességet, mert nem láttak a fiúban jövőt. "Minél többet mondták ezt nekem, én annál kevésbé akartam belátni, hogy igazuk van" - mondja Gyöngyvér. "Pedig akkor már tudtam, hogy nem vagyunk egymáshoz valók." Az úszófiú túl csendes volt a nyüzsgő, társaságszerető lánynak. "Végül aztán nem is keltünk egybe" - mondja Gyöngyvér.HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva