[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Kiállítás a melbourne-i olimpiáról

2006. december 14., csütörtök, 17:09

A Magyar Sportmúzeum, a Magyar Olimpiai Bizottság és az Olimpiának indult Produkció közös gondozásában kiállítás nyílik a Magyar Sportmúzeumban az 1956-os melbourne-i Olimpiai Játékok 50.évfordulójának tiszteletére.


A kiállítás helyszíne: Magyar Sportmúzeum, XIV. Ifjúság útja 2. (SportAgóra)
A kiállítás megnyitásának ideje: 2006.12.16. (szombat) 13.30
A kiállítás rendezője: Dr. Szabó Lajos

A magyar sport is sorsfordító napokhoz érkezett 1956 őszén. Az események mára már ismertek, a kutatók kemény munkával rekonstruálták a vérzivataros idők szinte minden óráját. Lehet-e még újat mondani a számtalan visszaemlékezést követően?

A Melbourne 1956 című kiállítás arra vállalkozik, hogy a maga sajátos nyelvezetével megpróbáljon további pluszt hozzátenni a korábban évtizedekig elhallgatott tényekhez.

A Magyar Sportmúzeum történetében ez az első alkalom, hogy ehhez a témához nyúl és összefoglalja a mai napra már tekintélyessé, kockáztassuk meg, teljessé vált ismeretanyagot. A friss kutatások nyomán rengeteg, eddig csak fiókok mélyén csendesen megbúvó fotó, napló és korabeli tárgy került elő, melyek segítségével egy sajátos látószögön keresztül ismerkedhet meg a látogató az ötvenes évek sportjával, de azon belül is a fényességes Helsinkit követő időszakkal, amikor olyan kivételes fejlődésen ment át a magyar élsport, hogy reális lehetőség mutatkozott még az 1952-ben elért 16 aranyérem túlszárnyalására is.

Ebbe a csúcsra járatott felkészülési hullámba robbant bele 1956. október 23-a a maga szívszorító ünnepélyességével, mely pillanatok alatt háttérbe szorított minden mást, edzéseket, versenyeket.

A gondolatok érthető módon elkalandoztak, a versenyzők felkészülése megszakadt, de ennek ellenére is - vagy ha úgy tetszik - ezzel együtt is emlékezetest alkottak úgy, hogy az enyhén szólva is kedvezőtlen körülmények közepette sem törtek meg. Sok mindent bizonyít ez a tény. Elsősorban kivételes motiváltságukat, a hitüket, másodsorban a szakmai munka időzítettségét, finom kimunkálását.

A vérzivataros idők fő tanúja, a Melbourne-t megjárt, majd évtizedeken át a világtól elzárt lobogó, csapatunk zászlója is a sok különleges kiállítási tárgy között szerepel.

De ne csak egy hagyományos kiállításra gondoljon a néző, hisz a kiállítás társrendezője, az Olimpiának indult Produkció jóvoltából szó szerint megelevenedik a múlt. Költségeket nem kímélő kutatásaik eredményeként Magyarországon először látható az összes magyar érdekeltségű versenyszám archív filmje és valamennyi magyar induló visszaemlékezése is nyomon követhető videóról.

A kiállítás nem csak nosztalgiázásra ad lehetőséget az idősebbeknek, de szándéka szerint igyekszik a gyerekeket, a fiatalságot is beavatni a magyar történelem sorsfordító pillanataiba, és egy különleges szemüvegen keresztül láttatni azt az időt, amit ma csak úgy hívunk: 56.HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva