Mindentudás Egyeteme
Jöjjön el!

English | Deutsch | Français | РусскийMindentudás Egyeteme
ELŐADÁSOK

MAGAZIN

NAPTÁR

KLUBNAPTÁR

TESZTEK

E-LEARNING

KÖZBESZERZÉS

INFO


[origo] hírek


Ősi kontinensek nyomára akadtak a Vénuszon


Drámai felvételek: eltűnt az Aral-tó nagyobbik fele


Megelőzhető a rák, késleltethető az öregedés - fölfedezték a hibás DNS-ű sejtek jelzéseit


Konferenciák, találkozók


ITA-AITES World Tunnel Congress

XXIII International Congress of History of Science and Technology


Pályázati határidők
Bor Zsolt

A mindentudó fénysugár, a lézer

A CD-lemezjátszó, az áruházi vonalkód-leolvasó, a rendőrségi sebességmérő kamera, a postai és internetvonalak többsége lézereket használ. Lézertechnikával állítják elő használati tárgyaink egy részét is: a borotvapengét, a füstszűrős cigarettát, a számítógép processzort, a mobiltelefont. De lehet lézerrel birkát nyírni, arcbőrt fiatalítani, vérösszetételt analizálni és fekélyes sebeket gyógyítani. A mindentudó fénysugár az atomórák taktusadó karmestere, fontos szerepet kap továbbá a korlátlan és tiszta energiaforrás reményével kecsegtető fúziós reaktorban ugyanúgy, mint a csillagháborús fegyverekben vagy Krisztus halotti leplének vizsgálatában. És persze egészségügyi alkalmazásai is óriási jelentőségűek: a lézertechnika szemészetben például a szuperlátás lehetőségét ígéri. Az előadás a lézer mindennapi és különleges alkalmazásait mutatja be.

I. Bevezetés
A lézer egy eszközcsalád közös működési elvét jelenti. A lézert használó eszközöknek számtalan méretben, teljesítményben, a sugárzás hullámhosszában és az előállítás költségeiben eltérő fajtája van.

II. Mindennapi lézerek
A hétköznapokban sok-sok olyan tárgyat használunk, sok olyan eszközről hallunk, amelyek működtetéséhez lézer szükséges. Ám az, hogy használjuk vagy ismerjük őket, nem feltétlenül jelenti, hogy működési elveikkel is tisztában vagyunk.

III. Különleges alkalmazások
Vannak azonban olyan lézeralkalmazások is, melyek igen speciálisak, szűk területen alkalmazzák őket, és a mindennapjainkban csak a használatuk során nyert információkkal találkozunk; gyakran még azt sem tudjuk, hogy eredetileg bármiféle közük volt a lézerekhez.

Tovabb


Impresszum - Adatvédelem - Írjon a szerkesztőknek!