Mindentudás Egyeteme
Jöjjön el!

English | Deutsch | Français | РусскийMindentudás Egyeteme
ELŐADÁSOK

MAGAZIN

NAPTÁR

KLUBNAPTÁR

TESZTEK

E-LEARNING

KÖZBESZERZÉS

INFO


[origo] hírek


Ősi kontinensek nyomára akadtak a Vénuszon


Drámai felvételek: eltűnt az Aral-tó nagyobbik fele


Megelőzhető a rák, késleltethető az öregedés - fölfedezték a hibás DNS-ű sejtek jelzéseit


Konferenciák, találkozók


ITA-AITES World Tunnel Congress

XXIII International Congress of History of Science and Technology


Pályázati határidők
Borsos Antal

A nemek kialakulásának zavarai az emberben

A nem kialakulásának zavarait genetikai rendellenességek okozzák, s a magzati fejlődés során következnek be. Ami nem jelenti azt, hogy minden rendellenesség felismerhető a születéskor: vannak olyan szindrómák, melyeket sajnos gyakran csak pubertáskorban diagnosztizálnak. Az interszexualitáshoz, vagyis kevert neműséghez sokféle elképzelés kapcsolódott a történelem során; az ilyen páciensek általában ma is ki vannak téve a megbélyegzésnek. Ez is az oka annak, hogy a nemi differenciálódás zavarai könnyen alakulhatnak lelki betegséggé, s hogy a különböző szakorvosok mellett a pszichológusoknak is fontos szerep jut a terápiában. A műtéti korrekció felelősségteljes döntések sorát igényli: a nem meghatározását, a beavatkozás idejének és típusának kiválasztását. Az előadás bepillantást enged a Debreceni Női Klinika munkájába, mely a nemi szervi rendellenességek korrekciós centrumaként és európai továbbképző központként is működik, s úttörő műtéti eljárások kidolgozásában vesz részt. Ezek a műtétek az életminőség jelentős javulását eredményezhetik, vagyis hozzásegítik a pácienst a méltóbb emberi léthez.

I. Bevezetés
Minden ötszázadik ember nemi kromoszóma-képe eltér a normálistól. A nagyközönség akkor szerzett tudomást a nemi differenciálódás zavarainak genetikai hátteréről, amikor a sportversenyeken bevezették a kromoszómavizsgálatot, és néhány versenyzőt megfosztottak érmétől.

II. A nemi differenciálódás élettana
Az ember nemi hovatartozását többféle szempontból tekinthetjük: kromoszomális, hormonális, külső jegyekkel kapcsolatos, tudati és társadalmi tényezők is meghatározzák. Az emberiség régi vágya, hogy befolyásolja a születendő gyermekek nemét, de nem biztos, hogy jó az, ha minden vágyunk teljesül.

III. A nemi differenciálódás hibás útjai
A nemi differenciálódás zavara nem mindig nyilvánvaló a születéskor, noha a rendellenesség korai felismerése döntő jelentőségű. A legjobb terápia kiválasztásához elengedhetetlen a rendellenességek pontos azonosítása.

IV. Szempontok az interszexualitásban szenvedők ellátásához
A diagnózis után dönteni kell a felnevelési nemről, és arról, hogy milyen gyógyszeres, illetve műtéti terápiára kerüljön sor. A műtét idejének meghatározásakor élettani és pszichológiai megfontolásokra is szükség van.

V. Korrekciós műtéti megoldások nemi szervi rendellenességek esetén
Az egyik leggyakoribb műtéti beavatkozás a hüvelyképzés. Erre a Debreceni Klinika úttörő módszereket használ, melyek helyettesíthetik a nagy kockázattal járó korábbi megoldásokat. A korrekciós műtétek lehetővé teszi, hogy a páciens kielégítő párkapcsolatot alakítson ki és a társadalom teljes értékű tagjaként éljen.

Tovább


Impresszum - Adatvédelem - Írjon a szerkesztőknek!