Mindentudás Egyeteme
Jöjjön el!

English | Deutsch | Français | РусскийMindentudás Egyeteme
ELŐADÁSOK

MAGAZIN

NAPTÁR

KLUBNAPTÁR

TESZTEK

E-LEARNING

KÖZBESZERZÉS

INFO


[origo] hírek


Ősi kontinensek nyomára akadtak a Vénuszon


Drámai felvételek: eltűnt az Aral-tó nagyobbik fele


Megelőzhető a rák, késleltethető az öregedés - fölfedezték a hibás DNS-ű sejtek jelzéseit


Konferenciák, találkozók


ITA-AITES World Tunnel Congress

XXIII International Congress of History of Science and Technology


Pályázati határidők
Mit kell tudni a Mindentudás Egyeteméről?

 

2002. szeptember 16-án indult útjára a hazai tudományos ismeretterjesztés talán legmerészebb vállalkozása: a Magyar Tudományos Akadémia szakmai együttműködésével, a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Online jelentékeny támogatásával szemeszterről szemeszterre heti rendszerességgel - mindig ugyanott, ugyanakkor és ugyanolyan terjedelemben - a magyar tudomány legjobb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek legégetőbb közérdekű kérdéseiről és vitatják meg ezeket a hallgatósággal.  Az ötletet Yves Michaud francia műtörténész és médiakutató és az általa megvalósított l'Université de tous les savoirs program adta, amely a legkorszerűbb tudást a legkorszerűbb információs és kommunikációs technológiák alkalmazásával kötötte össze. A nagy sikerű francia vállalkozás a modern nyugati tudományosság első univerzális igényű összefoglalásához, a felvilágosodás-kori francia Nagy Enciklopédiához kapcsolódott: hogyan lehetne áttekinteni és az érdeklődő közönség számára is hozzáférhetővé tenni korunk legmagasabb szintű tudományos ismereteit, a kortárs tudomány legfőbb dilemmáit?

A Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Online  felkarolta azt a gondolatot, hogy mind a hazai közönség, mind a magyar tudomány nemzetközi színvonalú kutatói és műhelyei kapjanak hasonló lehetőséget. A Magyar Tudományos Akadémia teljes szakmai tekintélyével és intézményi súlyával állt a vállalkozás mellé. Az alapítók arra vállalkoztak, hogy felélesztik a színvonalas tudományos ismeretterjesztést Magyarországon, népszerűsítik a magyar tudósokat, s teszik mindezt olyan kommunikációs-internetes fejlesztések segítségével, amelyek eddig ismeretlenek voltak ebben a műfajban. A Mindentudás Egyeteme ennek az összefogásnak az eredményeként született meg - ehhez csatlakoztak a médiatámogatók, akik - ki-ki a maga módján - rendszeresen tájékoztatnak a Mindentudás Egyeteme előadásairól és egyéb közéleti eseményeiről.

Az élő programok

Az ME összes rendezvénye ingyenesen látogatható. Regisztrálni itt lehet.

A programok rendre hétfőnként, este 19.30-kor kezdődnek. Az első hét szemeszterben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyeteme lágymányosi informatikai épületének (Budapest, XI. Magyar tudósok körútja 2/B) Kozma László-terme adott otthont az előadásoknak. 2006-tól a hétfői program a Jövő Háza Teátrumban zajlik, ugyancsak 19.30 órai kezdéssel (1024 Budapest, Fény u. 20-22.)  Az előadások nyilvánosak és ingyenesek - de a nagy érdeklődés és a férőhelyek korlátozott száma miatt a részvételhez előzetes regisztráció ajánlatos. Ennek módjáról a honlap "Regisztráció" menüpontjára kattintva lehet tájékozódni.

Az alapítók kifejezett szándéka, hogy az ME váljon a társadalmi közélet egyik eleven és megkerülhetetlen fórumává is. Ezért kezdettől fogva szerveztünk a "reguláris" előadások mellett nyilvános kerekasztal-beszélgetéseket meghívott szakemberekkel, részben alkalmilag, az éppen napirenden szereplő előadás témájához kapcsolódva, részben sorozatszerűen, másfajta társadalompolitikai, kulturális és tudományos aktualitásokat járva körbe. 2004. januárjától immár folyamatos az ME Klub műsora: rendszeresen négy-öt, gyakran eltérő állásponton lévő szakértőt látunk vendégül egyórás vitaprogramjainkon. A klub keretében olykor kimagasló külföldi vendégeket, politikusokat, művészeket is vendégül látunk.

A rendezvények éppúgy nyilvánosak, mint a rendszeres előadások és az érdeklődőknek itt is módjuk van hozzászólni az elmondottakhoz. A részvételhez itt is szükséges a regisztráció. Minden pódiumbeszélgetésről videofelvétel készül, amely utóbb - olykor a leírt szöveg, illetve interjúk, élménybeszámolók kíséretében - megjelenik a honlapon is. Egyes esetekben önálló szerkesztett televíziós műsor is készül a rendezvényekről, amelyekről egyébként a kulturális sajtó tekintélyes terjedelemben tájékoztat. A www.mindentudas.hu -n önálló gyűjtőoldal segíti a klubprogramok áttekintését.

Az előadások a 9. szemeszter kezdetétől élőben nézhetők az interneten, a 10. szemesztertől pedig a Duna II Autonómia csatornán is.

Televíziós, rádiós megjelenés és a nyomtatott sajtó

Valamennyi előadásról és vitáról tévéfelvétel készül. Ezekből a Duna TV azon a héten kedden este vágott közvetítést ad, amelyet szombaton délelőtt megismétel. A Magyar Televízió saját szerkesztett változatát szombat délben az mtv, hétfő délelőtt az m2 csatornán adja közre. A Petőfi Rádió a maga hangképekkel és bejátszásokkal fűszerezett verzióját csütörtök este hallgathatják meg az érdeklődők. (A Mindentudás Egyeteme így juthat el leginkább vak honfitársainkhoz is.)

A Mindentudás Egyeteme a nyomtatott médiában: a Népszabadság  Hétvége-melléklete a  következő hét előadójával készít interjút, a Magyar Nemzet szombati Magazin melléklete és a Népszava összefoglaló cikkben közli az előadást, míg a Metró újság az előadás napján rövid előadói véleményt jelentet meg. A vidéki napilapok és az Élet és tudomány szintén folyamatosan követik az előadássorozatot.

A honlap

Weboldalunk arra szolgál, hogy Ön időben értesülhessen az előadások témájáról, és számítógépén nyugodtan végigtanulmányozhassa minden előadás mikrosite-ját (a webre szerkesztett szöveget, az illusztrációkat és kiegészítő anyagokat, a helyszínen készült teljes videofelvételt) - amely az élő programmal egyidőben jelenik meg a honlapon. Valamennyi előadót önálló oldalon mutatunk be, tudományos pályafutásától publikációin át akár a személyes vonatkozásokig. Az előadás helyszínén összegyűjtjük az élőben fel nem tett kérdéseket, amelyek szintén felkerülnek a honlapra. Az olvasónak módja van arra, hogy a fórumban hozzászóljon az egyes témákkal kapcsolatban nyitott és szakmailag moderált topicokhoz, melyeket az előadók is figyelemmel kísérnek. Az elhangzott előadások teljes anyaga egy gyűjtőoldalról bármikor elérhető. A honlap emellett friss tudósításokat, tudományos híreket, könyv-, program- és műsorajánlókat is kínál.

Az olvasók játszhatnak is: minden előadás után tesztelhetik tudásukat és egy-egy szemeszter végén "bizonyítványt" kaphatnak. A tesztek folyamatosan, utólag is kitölthetők és a bizonyítványokat a később bekapcsolódók is megszerezhetik.


Impresszum - Adatvédelem - Írjon a szerkesztőknek!