Mindentudás Egyeteme
Jöjjön el!

English | Deutsch | Français | РусскийMindentudás Egyeteme
ELŐADÁSOK

MAGAZIN

NAPTÁR

KLUBNAPTÁR

TESZTEK

E-LEARNING

KÖZBESZERZÉS

INFO


[origo] hírek


Ősi kontinensek nyomára akadtak a Vénuszon


Drámai felvételek: eltűnt az Aral-tó nagyobbik fele


Megelőzhető a rák, késleltethető az öregedés - fölfedezték a hibás DNS-ű sejtek jelzéseit


Konferenciák, találkozók


ITA-AITES World Tunnel Congress

XXIII International Congress of History of Science and Technology


Pályázati határidők
Kósa Éva

A média szerepe a gyerekek fejlődésében

Napjainkban a médiumok, mindenekelőtt a televízió elterjedtsége jelentős mértékben átalakítja a szocializációs folyamatot. A mára már hagyományosnak tekinthető médiumok (film, újság, televízió, videó stb.) mellett a gyorsan elterjedő új technológiák is egyre jelentősebb szerepet játszanak a gyerekek és a fiatalok mindennapjaiban. Ennek következtében a gyerekkorban és fiatalkorban szerzett tapasztalatok egyre nagyobb arányát a médiumokból áradó és folyamatosan ismétlődő üzenetek teszik ki. A médiumok intenzív használata és a rájuk jellemző modellek, ábrázolások folyamatos jelenléte jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen képük van a fiataloknak a valóságról, a társas világ normáiról és a szociálisan elfogadott viselkedésről. Mindez hatással van a felnövekvő egyén viselkedésére, gondolkodására, érzelmi életére, sztereotípiáira, szexualitására, identitásának alakulására. Ezeket a hatásokat azonban nagyban befolyásolja az, hogy miként értelmezi az egyén a médiában látottakat/hallottakat.

Az előadás először a média hatásának általános elméleti kérdéseit taglalja. Ezután a téma egyik fontos részterületét emeli ki: megvizsgálja, milyen tényezőktől függ, hogy mit értenek a gyerekek a médiából, és bemutatja a felnőttek szerepét a gyerekek médiához való viszonyában.

Az előadás helye és időpontja:  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Épülete (Budapest XI., Magyar tudósok körútja - régi nevén Pázmány Péter sétány - 2.), Kozma László nagyelőadó; 2004. november 8., 19:30

Jöjjön el személyesen!


Impresszum - Adatvédelem - Írjon a szerkesztőknek!