Mindentudás Egyeteme
Jöjjön el!

English | Deutsch | Français | РусскийMindentudás Egyeteme
ELŐADÁSOK

MAGAZIN

NAPTÁR

KLUBNAPTÁR

TESZTEK

E-LEARNING

KÖZBESZERZÉS

INFO


[origo] hírek


Ősi kontinensek nyomára akadtak a Vénuszon


Drámai felvételek: eltűnt az Aral-tó nagyobbik fele


Megelőzhető a rák, késleltethető az öregedés - fölfedezték a hibás DNS-ű sejtek jelzéseit


Konferenciák, találkozók


ITA-AITES World Tunnel Congress

XXIII International Congress of History of Science and Technology


Pályázati határidők
Csányi Vilmos

Az emberi természet biológiai gyökerei

A modern biológia sokszorosan igazolta azt a tényt, hogy az ember is az állatvilághoz tartozik: egy különleges emlős faj. Különlegessége éppen viselkedésformáiban rejlik. Például az ember az egyetlen olyan állatfaj, amely képes kultúrát és társadalmat létrehozni, pedig génjeink csak körülbelül egy százalékban különböznek a csimpánzokétól. Az emberi viselkedéssel foglalkozó biológusok, antropológusok, paleontológusok, etológusok már régóta dolgoznak azon, hogy felderítsék az ember különleges viselkedésformáinak evolúciós eredetét. Ha pontosan felmérjük, milyen tulajdonságokban különbözünk lényegesen az állatoktól, egyben ezek kialakulására is tudományos magyarázatot kapunk. Az előadásban szó esik egyebek mellett az ember szociális viselkedésének különlegességeiről, arról, hogy miért szeretünk csoportokban élni, miért olyan fontos a szexuális életünk, miért vagyunk hajlandóak sokszor együtt és azonos módon tevékenykedni, miért készítünk annyiféle tárgyat, miért beszélünk nyelveket és miért tudjuk elképzelni a semmit és a végtelent.

I. Az emberi viselkedés és az evolúció
Minden faj, így az ember tulajdonságainak megértéséhez is a faj kialakulási története ad magyarázatot.

II. Az ember közeli rokonai
Az ember legközelebbi rokonai a csimpánz és a bonobó. Genetikai szinten alig két százalék a különbség. A viselkedésben sokkal több.

III. Az emberi viselkedési komplex
Az emberi viselkedési komplex az emberi fajra jellemző, az állatoknál nem vagy csak kismértékben előforduló tulajdonságok együttese.

III. 1. Az ember csoportos viselkedése

III. 2. A csoportviselkedés összehangolása, szinkronizációja

III. 3. A konstrukció képessége

IV. Az emberi viselkedésegyüttes integrációja
Az emberi viselkedési együttes egyes összetevői bonyolult kölcsönhatásban hozzák létre az emberi személyiséget és az emberi társadalmat.

V. A rendszerszervező tulajdonság
Minden ember veleszületett, genetikailag rögzített tulajdonsága a rendszerszervező képesség, amely a közös akciókban, közös konstrukciókban és a közös hiedelmekben nyilvánul meg.

VI. A megapopuláció és a globalizáció
Az ember évmilliók alatt kialakult viselkedési tulajdonságainak biológiai tényezői most is működnek és befolyásolják a társadalom lehetséges szerkezetét, konkrét mechanizmusait.

VII. A szervező eszmék helyettesítik a csoportot
A korai emberi társadalmak legfontosabb kötőerői biológiai, etológiai mechanizmusokon keresztül működtek. A modern társadalmakban a szabályrendszerek és a hiedelmek alapján felépülő szervező eszmék, ideológiák működtetik a társadalmat.

VIII. A személyiség autonómiája vagy egy egytagú csoport?
Napjainkban a természetes csoportok eltűnőben vannak, a nyugati társadalmakban az egyszemélyes csoportok: a modern személyiségek helyettesítik őket, sok előnnyel és hátránnyal.

Tovább


Impresszum - Adatvédelem - Írjon a szerkesztőknek!