Amerikai lap a racaki mészárlásrólA The Washington Post értesülése szerint a 45 koszovói albán két héttel ezelőtti lemészárlása előre eltervezett bűncselekmény volt, magas rangú szerb tisztségviselők adtak rá utasítást Belgrádból.

Az amerikai lap nyugati titkosszolgálatokra hivatkozva írta csütörtökön: három szerb katona gyilkosait kereső jugoszláv kormányerők olyan utasítást kaptak Belgrádból, hogy "keményen járjanak el", "kutassák fel és semmisítsék meg" a tetteseket. A nyugati titkosszolgálatok a szerb hatóságok telefonvonalainak lehallgatásával jutottak eme ismeret birtokába - írta a washingtoni lap. A jugoszláv kormány koszovói megbízottja, Nikola Sainovic miniszterelnök-helyettes a készenléti rendőrség főnökével, a koszovói belügyi erők parancsnokával, Sreten Lukic tábornokkal karöltve módszeresen takargatta az elkövetett bűnt. Olyan benyomást próbáltak kelteni, mintha a legyilkolt racakiak a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) fegyveresei lettek volna és harcban estek volna el, illetve néhányan közülük kereszttűzbe kerülve vesztették életüket. A palástolás harmadik fortélya az az állítás volt, hogy a halottak az UCK áldozatai lehetnek. E változat szerint azért mészároltak le őket az albán fegyveresek, hogy utána Belgrádot vádolhassák a vérengzéssel, és reá zúdítsák a nemzetközi közösség haragját - írta a The Washington Post.

Egy jugoszláv tisztségviselő postafordultával utasította vissza a The Washington Post által közölt állítólagos leleplezést, amely szerint nyugati hírszerző szervezetek a jugoszláv hatóságok lehallgatott telefonbeszélgetéseiből tudják, hogy Belgrád rendelte el a racaki mészárlást. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint az amerikai lapban nyilvánosságra hozott állítólagos leleplezés a CIA cselszövénye. "A belgrádi hatóságok nem olyan ostobák, hogy ilyesmire adjanak utasítást, miközben a NATO ugrásra készen várja, hogy bombázhassa Jugoszláviát" - idézte nyilatkozatát a Reuters. A nyilatkozó szerint az amerikai hírszerző ügynökségek újabb ürügyet koholnak, hogy fenyegethessék, szorongathassák a szerbeket. Az amerikai politika Jugoszlávia teljes széttagolására törekszik, hogy hatalmába kerítse a Balkánt - vélekedett a nyilatkozó.
(MTI)