A Clinton-ügy szenátusi tárgyalása során eddig elrendelt tanúmeghallgatások közül szerdán bonyolították le az utolsót: az elnök elleni vádak, illetve a védelem képviselői Sidney Blumenthal fehér házi tanácsadót kérdezhették zárt ajtók mögött.

Előzőleg Monica Lewinsky volt fehér házi gyakornoknő, majd Vernon Jordan, Bill Clinton barátja tett vallomást. A kikérdezésekről videófelvétel készült, és ezt kedd óta folyamatosan megtekinthetik az érdeklődő szenátorok. Ennek alapján eldönthetik, kívánják-e a tanú személyes megjelenését is a szenátus színe előtt.
Csütörtöktől tehát a szenátorok a további eljárásról kezdhetik újra a vitát. Az eddigi előzetes vallomástevőkkel kapcsolatos álláspont kialakításán túl felmerülhet olyan kérdés is, hogy akar-e a vád további tanúkat állítani, illetve hogy akar-e a védelem ellentanúkat felvonultatni. Az elnököt azzal vádolják, hogy Lewinskyval folytatott viszonyának leplezési kísérletei során hamisan tanúskodott és akadályozta az igazságszolgáltatást.
Vernon Jordan keddi vallomástételéről az szivárgott ki, hogy a férfi két ponton módosította korábbi vallomását. Felettébb kérdéses azonban, hogy a vád képviselői ezzel "füstölgő pisztolyt találtak-e az elnök kezében", vagyis szereztek-e olyan bizonyítékot, ami azt támasztja alá, hogy Jordan Clinton megbízásából azért szerzett más állást Monica Lewinskynak, hogy megvásárolja hallgatását, a viszony - akár eskü alatti hamis - letagadását. Jordan egyik vallomásmódosítása egy szállodai reggelivel kapcsolatos, amit Lewinskyval közösen költött el. A lány korábban említést tett erről a reggeliről, amelynek során elmondása szerint Jordan arra bíztatta őt, rejtse el az elnökkel folytatott viszony írásos tárgyi bizonyítékait. Jordan korábban azt mondta, nem emlékszik ilyen közös beszélgetésre, most azonban felfrissült a memóriája, amikor a vád embere letette elé az elfogyasztott omlettről szóló számlát. Azt viszont továbbra is tagadja Jordan, hogy bármilyen rejtegetésre bíztatta volna Lewinskyt. A vallomás másik módosítása, hogy a keresztkérdések nyomán Vernon Jordan elismerte: valóban kissé kilóg szokásos tevékenységi köréből, hogy állást keressen távozni szándékozó fehér házi gyakornoknőknek. Ez azonban nem változtat azon - tartotta fenn korábbi vallomását -, hogy ez a segítségnyújtás nem a lány hallgatásának megvásárlását szolgálta. (MTI)