A Magyarországgal fenntartott kapcsolatok fontosabbak lettek, mint korábban voltak, tekintettel arra, hogy a NATO és az Európai Unió elfogadta Magyarország jelentkezését - jelentette ki Radu Vasile román miniszterelnök.

Románia arra számít, hogy Magyarország a NATO tagjaként tovább támogatja Románia euroatlanti integrációs törekvéseit - közölte Radu Vasile román miniszterelnök hétfőn Budapesten. A román kormányfő Orbán Viktor meghívására érkezett kétnapos hivatalos látogatásra hazánkba.
-Több konkrét javaslattal érkeztem, s hiszem, hogy megbeszéléseim után sikerül megfelelő megoldást találni a még vitás kérdésekre - jelentette ki. Radu Vasile kitért arra, hogy tárgyalásain kiemelt témaként szerepel majd a Magyarországot Romániával összekötő autópálya megépítésének, illetve nyomvonalának kérdése. Szólt arról is, hogy fontos kérdés lesz Budapesten a kisebbségi anyanyelv használatának ügye. - A két ország közötti politikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok nagyon jók, de még vannak kiaknázatlan lehetőségek - mondta Radu Vasile. A román kormányfő hangsúlyozta, hogy "Magyarországnak igen erőteljes jelzéseket kell adnia arról, hogy támogatja Romániát törekvéseiben. A magyar üzenet mostanáig is ez volt, de mostantól az üzenetnek világosabbnak kell lennie". Radu Vasile közölte, hogy Budapesten semmiféle dokumentumot nem fog aláírni, mert ilyet nem készített elő a két ország külügyminisztériuma. A román kormányfő a látogatás jelentőségéből elsősorban a gazdasági vonatkozásokat emelte ki.
(MTI)