A nyugdíjak emelése ezután is a nettó keresetek alakulásának függvénye lesz - szögezte le szerdán a német kancellár pártja, az SPD hamvazószerdai nagygyűlésén a bajorországi Vilshofenben. Gerhard Schröder pozitív mérleget vont a bonni SPD-Zöldek koalíció első száz napjáról.

Az ellenzéki huhogás és némely becsúszott hiba ellenére a kormány megvalósította programjának magvát, az ország "szociális kiigazítását" - hangoztatta Schröder. Az ellenzéki CSU Passauban tartott hamvazószerdai rendezvényén a bajor konzervatív uniópárt elnöke viszont lesújtóan értékelte a kormány munkáját. Edmund Stoiber szerint a piros-zöld koalíció semmibe veszi a választók akaratát, amikor durván szidalmazza a kettős állampolgárság elutasítását célzó uniópárti aláírásgyűjtő akciót. A németek többsége nem kér a koalíció többi elképzeléséből sem: a bolti lopások szabálysértéssé szelídítéséből, az atomenergia feladásából, a táppénzes alapon adagolt kábítószerekből. "Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a piros-zöld szövetség csupán epizód legyen hazánk történetében" - hangoztatta a hallgatóság tomboló tapsa közepette a CSU elnöke.
A szintén ellenzéki liberálisok Passauban tartott gyűlésén a szónokok egyként támadták a bonni koalíciót és a CSU-t. Wolfgang Gerhardt, az FDP elnöke kétsége vonta az SPD és a Zöldek kormányzási képességét; külpolitikájukat ambíciószegénynek, szociális és oktatási politikájukat határozatlannak minősítette. A Szövetség 90/Zöldek szintén Passauban ünnepelték a politikai hamvazószerdát, főként a koalíciós partner csipkedésére használva fel az eseményt. Margarete Bause, a párt bajorországi szervezetének vezetője úgy vélte, hogy Schrödernek "nagyobb bátorságra és kevesebb ingadozásra" van szüksége; a szélkakas nem válhat a kancellári hivatal címermadarává.
(MTI)