Irán, melynek lakossága túlnyomórészt az iszlám síita irányzatát követi, vasárnap Bagdadot tette felelőssé egy közismert iraki síita vallási vezető és két fiának megyilkolásáért, s hangot adott annak a nézetének, hogy e merényletek beleilleszkednek az iraki síita közösség tagjai ellen indított módszeres elnyomó hadjáratba.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási méltósága nyilatkozatban ítélte el Mohammad Szadek al-Szadr ajatollah és fiai pénteki lemészárlását, megállapítva, hogy Irakban az év eleje óta már második alkalommal válik támadás áldozatává síita pap. Az iráni állami televízió a maga részéről azt is szemére vetette az iraki hatóságoknak, hogy az áldozatok holttestét még azelőtt eltemettették, hogy szombaton bejelentették volna megyilkolásukat. A megöltekre való emlékezés gesztusaként vasárnap zárva voltak a teheráni bazár üzletei és a szent város, Kum teológiai iskolái.
Az iráni külügyminisztérium vasárnapi állásfoglalásában a főpap merénylőinek letartóztatására és megbüntetésére szólította fel az iraki hatóságokat. Egy iraki hírügynökség már szombaton azt jelentette, hogy a gyilkosok közül többet elfogtak. Bagdad értékelése szerint a merénylők lázadást akartak szítani Irakban. A hét végén több iraki helyszínről jelentettek lázongásokat a szunnita muzulmánok által uralt bagdadi vezetés ellen. A 22 milliós Irak lakosságának 55-65 százaléka síita, a kormányzat és a vezető állami posztok azonban a szunniták kezében vannak.
(MTI)