Törökországban kedden hivatalosan vádat emeltek Abdullah Öcalan ellen. A lázadóvezért államellenes bűncselekménnyel vádolják, a kurd önrendelkezésért 14 éve indított fegyveres harc irányítása miatt.

A vádiratot a Márvány-tengerben fekvő Imrali szigetén az ankarai állambiztonsági bíróság egyik bírája ismertette Öcalannal, aki kedden először jelent meg a törvényszék előtt. A kurd felkelők vezetőjét zárt ajtók mögött, a nyilvánosság teljes kizárásával hallgatják meg. Az állam halálbüntetés kiszabását fogja kérni a vádlottra. A vádirat szerint Öcalan "gyilkosságok, mészárlások és pénzbehajtások szervezője, tevékenységének célja a török állam területi egységének megbontása volt". A lázadóvezér elleni eljárás alapja egy videofelvétel, amelyen a kurdbarát Med-TV-ben szereplő Öcalan látható. Az Európából sugárzó televízót a PKK pénzeli - állítja Ankara. Az egyik török magántelevízió szerint Öcalan négy törökországi ügyvédje a Márvány-tenger partján fekvő Mudanya városba érkezett, de csak egyetlen jogi képviselő, Osman Baydemir, az Emberi Jogi Szövetség elnevezésű független szervezet tagja utazhatott a szigeten zajló meghallgatásra. A török kormány elhárította az igazságos eljárást követelő nyugati felhívásokat, mondván: a török igazságszolgáltatás független és pártatlan.
Törökország többségében kurdok lakta délkeleti részén katonák az utóbbi két napban harcban megöltek 14 fegyveres kurd lázadót - jelentette kedden a térségben a kurd lázadás miatt felállított katonai kormányzóság. Az összecsapások színhelyei Siirt és Sirnak tartományok voltak.
Tizennyolcan meghaltak és mintegy tucatnyian megsebesültek hétfőn az iráni Szanandadzs városában lezajlott kurd tüntetés során - közölte kedden a Mudzsaheddin Halk, az iráni rendszer ellen harcoló fegyveres ellenzéki szervezet. Kurdisztán Iránhoz tartozó részének székvárosában több ezren követelték Öcalan szabadon bocsátását. Az ellenzéki szervezet Nicosiában kiadott közleménye szerint a biztonsági erők és a Forradalmi Gárda egységei rátámadtak a kurd tüntetőkre, akik az iráni vezetőket elítélő jelszavakat kiáltoztak. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség hétfői jelentése szerint a rendőrök a levegőbe lőttek, hogy szétoszlassák a tüntetést, a Mudzsaheddin Halk szerint viszont a sortűznek 18 halálos áldozata és számos sebesültje volt. A városban rendkívüli állapotot vezettek be, s mintegy 270 tüntetőt őrizetbe vettek.
(MTI)