Olusegun Obasanjo nyugállományú tábornok győzött a hét végén Nigériában megtartott elnökválasztáson. A megfigyelőként a helyszínen tartózkodó volt amerikai elnök, Jimmy Carter azonban megkérdőjelezi a választás tisztaságát.

"Jelentős eltérés mutatkozott a szavazóhelyiségeknél megfigyelt választólétszám, illetve jó néhány államból beérkezett végeredmény között. Ennélfogva, sajnos nem tudunk pontos ítéletet alkotni az elnökválasztás kimeneteléről", üzente Carter a választási bizottságnak.
A választási bizottság elnöke, Ephraim Akpata sajtóértekezletén ezzel szemben azt mondta, hogy a külföldi megfigyelők egybehangzóan úgy értékelték: "a választás eredménye a nigériai nép akaratát tükrözi".
Az új elnök beiktatása május 29-én várható; ekkorra ígérte a 15 esztendeje tartó katonai kormányzat polgári vezetéssel való felváltását Abdulsalam Abubakar vezérőrnagy, vezérkari főnök, aki a tavaly elhunyt Sani Abacha elnök halála óta ideiglenesen betölti az államfői tisztet.
A joruba népből származó, 61 esztendős Obasanjo tábornok 18,7 millió szavazatot kapott, míg ellenfele, az ugyancsak joruba Olu Falae volt pénzügyminiszter 11 milliót. A közel százmillió lakosú, soknemzetiségű államszövetség lakosságának 60 százalékát három nagy nemzet: a joruba, a hausza és az ibo adja.
Falae támogatói közölték, hogy nem fogadják el az eredményt, amely szerintük csalással született, de azt nem közölték, hogy mit szándékoznak tenni.
Obasanjo elismerte, hogy voltak "apróbb szabálytalanságok" a szombati választás során, de azt hangsúlyozta, hogy az országnak jelenlegi helyzetében összefogásra van szüksége.
A szombati választáson a mérsékelt baloldali irányzatú Demokratikus néppárt jelöltjeként győztes Obasanjo tábornok 1976 szeptemberétől 1979 szeptemberéig katonai tanács élén vezette az országot, majd önként polgári kormánynak adta át a hatalmat. Afrikában ő volt az első katonai vezető, aki ezt megtette. Nigériában azonban eztuán is többször tért vissza a katonai államvezetés.
(MTI)Ajánló: