Havannában hétfőn zárt ajtók mögött megkezdődött a legismertebb kubai ellenzéki csoport pere. A vádlottak Vladimiro Roca, Martha Beatriz Roque, René Gómez Manzano és Félix Bone, akik az ötvenes éveikben jának. Másfél évvel ezelőtt tartóztatták le őket egy, a rendszert bíráló írás megjelentetése miatt.

A kubai ellenzzéki aktivisták szabadon engedését sem II. János Pál pápa, sem Jean Chrétien kanadai miniszterelnök nem tudta kieszközölni. A február 16-án elfogadott, "Kuba nemzeti függetlenségének és nemzetgazdaságának védelméről" szóló törvény alapján az ügyész 5, illetve 6 évi szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottakra.
A tárgyalás zavartalanságát jelentős rendőri erők vigyázzák. A vádlottakat támogató esetleges megmozdulások megakadályozására a rendőrség a hét végén 34 ellenzéki személyiséget, illetve független újságírót előállított. Számos további ellenzékit megakadályoztak abban, hogy hétfőn reggel elhagyja otthonát. Külföldi újságírók és
diplomaták nem közelíthetik meg a tárgyalás színhelyéül szolgáló épületet a város központjától távoli Marianao negyedben.
1998-ban a kubai hatóságok 188 fogva tartott ellenzékit engedtek szabadon; közülük mintegy százat a katolikus egyházfő közbenjárása nyomán. Az Emberi Jogok Kubai Bizottsága nevű szervezet adatai szerint az egy évvel ezelőtti közel ötszáz politikai fogollyal szemben 1999 elején 339 ellenzéki tölti politikai okok miatt kiszabott börtönbüntetését, vagy vár börtönben ítéletre.
(MTI)


Ajánló: