Életfogytiglan a háborús bűnös SawoniuknakA londoni felső bíróság csütörtökön életfogytiglan börtönbüntetésre ítélte a lengyel származású Anthony Sawoniukot.

Nagy-Britannia első, és talán utolsó háborús bűnperében a felső bíróság esküdtszéke csütörtökön nyolc hét tárgyalás után bűnösnek mondta ki a 77 éves londoni nyugdíjast két zsidó asszony meggyilkolásának vádjában még a második világháború idején.
A második világháború után Londonban letelepedett Anthony Sawoniukot azzal vádolták, hogy 1942 őszén szülőfalujában, a mai Fehéroroszország területén lévő Domacsevóban együttműködött a náci megszálló erőkkel, és megölt négy zsidót, két férfit és két nőt.
Anthony Sawoniuk pere az első és valószínűleg az utolsó Nagy-Britannia történetében, amelyben háborús bűnökkel vádolt személy ügyében ítélkeztek az 1991-es háborús bűnökről szóló brit törvény alapján. A háború után nem született ilyen törvény a szigetországban, abban a hiszemben, hogy háborús bűnösök nem menekültek brit területre.
1986-ban a Simon Wiesenthal központ 17, brit földön élő, feltételezett háborús bűnös listáját terjesztette a brit miniszterelnöki hivatal elé, Sawoniuk nem volt köztük. Az 1991-ben megszületett megfelelő törvény után a Scotland Yard már 376 előterjesztett ügyet vizsgált meg, de csak két esetben emelt vádat az ügyészség.
A 86 éves Szymon Serafinowicz, egy fehérorosz település egykori rendőrfőnöke esetében, tekintettel egészségi állapotára ejtették a vádat. Serafinowicz néhány hét múlva elhunyt. A csütörtökön elítélt Anthony Sawoniuk mellett egyetlen egy ügyben nyomoznak még a hatóságok, de a törvény igen szigorú feltételeket szab a vádemeléshez, így a Scotland Yard valószínűsítette, hogy az utolsó folyamatban lévő, feltételezett háborús bűnös vizsgálata nem vezet felelősségre vonáshoz.

(MTI)

Ajánló: