Elnapolták az északír tárgyalásokatA brit és az ír kormány április 13-ra napolta el az északír kormány megalakításáról, a fegyveres csoportok leszerelésének megkezdéséről folyó belfasti tárgyalásokat az északír nemzetgyűlés pártjai között.

Tony Blair brit kormányfő és ír kollégája Bertie Ahern, akik szerda este óta Belfastban folyamatosan egyeztettek az északír békefolyamat minden résztvevőjével, csütörtök délután sajtóértekezleten jelentették be, hogy létrejött az elvi egyezség a kormány felállításának menetéről.
A pártoknak időt biztosítanak a gondolkodásra, mielőtt április 13-én megtartják a tárgyalások utolsó fordulóját, amely után Mo Mowlam, az északír ügyek minisztere megadja a jelet a kormányalakításra. Egy hónappal az északír kabinet létrejötte után "közös megbékélési ünnepséget" tartanak, amikor megkezdik a fegyverek kivonását is.
Tony Blair hangsúlyozta: minden párt elkötelezte magát a nagypénteki egyezség megvalósítása mellett, és egyetért abban, hogy "fel kell hagyni az erőszakcselekményekkel a jó érdekében, tartani kell a nagypénteki megállapodásban megfogalmazott menetrendet a leszerelés megvalósításáról, életre kell hívni a tartomány demokratikus intézményeit, a kormányt, a határokon átnyúló északír-ír együttműködési tanácsot, és a brit-ír kormányközi szerveket.
A brit kormány hamarosan közleményt ad ki, amely lehetővé teszi, hogy ezen intézmények a következő néhány hétben megkezdhessék munkájukat - mondta Blair. Hangsúlyozta: mindenki egyetértett abban, hogy a leszerelés nem előfeltétele a kormányalakításnak, de mindenkinek kötelező a fegyverek beadása.
A brit kormány legutóbb április 2-át, az egy évvel ezelőtt létrejött északír békemegállapodás első éves évfordulóját jelölte meg többszöri halasztás után a tartományi kormány létrehozásának időpontjaként, arra, hogy átadja az északír ügyek intézését a helyi törvényhozásnak.
A fegyveres csoportok leszereléséről hónapok óta folyó vitában a protestáns szélsőséges erők nyomására David Trimble kormányfő nem hajlandó kormányt alakítani a legnagyobb köztársasági fegyveres csoport, az IRA politikai szárnyával, a Sinn Fein párttal, amíg az IRA nem kezdi meg fegyverei beszolgáltatását. Az újabb halasztás azt jelzi, hogy Trimble Ulsteri Unionista pártja és a Sinn Fein továbbra sem jutott egyetértésre arról, a leszerelés vagy a kormányalakítás történjen-e előbb. A nagypénteki egyezség értelmében a kormányalakításnak nem előfeltétele a leszerelés. A Sinn Fein azonban előbb látni szeretné, hogy a katolikus lakosság méltó módon helyet kap az északír hatalomban, az ulsteri unionisták viszont nem hajlandók olyan csoportokkal együttműködni, amelyek semmi jelét nem adják annak, hogy kivonják a fegyvereket a tartomány politikájából.(MTI)