Háborús bűnösök pere kezdődik HágábanHáborús és emberiség elleni bűnökkel gyanúsított boszniai horvátok pere kezdődik meg hétfőn a volt jugoszláviai háborús bűnökkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszéken Hágában.

Dario Kordic és Mario Cerkez 1991 novembere és 1994 márciusa között felelős pozíciókat töltöttek be a boszniai horvát politikai, illetve katonai vezetésben. A vád szerint ez alatt az idő alatt etnikai tisztogató és más erőszakos akciókat, köztük gyilkosságokat hajtottak vagy hajtattak végre a köztársaság területén, egyebek mellett Vitez környékén.
A két férfi ellen 1995. november 10-én emeltek vádat. Akkor adták ki a körözési parancsot ellenük, amelynek nyomán 1997 októberében önkéntesen feladták magukat. Az ellenük szóló vádakat ugyanakkor tavaly szeptemberben tovább szélesítették.
A két férfit összesen huszonkét különböző bűncselekménnyel vádolják, ezek közül négy emberiség elleni bűnnek számít, nyolc a genfi konvenció megsértésével egyenértékű, míg tíz esetben a háborús törvények és szabályok megsértéséről van szó. A vádpontok a civilek elleni kegyetlenkedésre, illetve a módszeres etnikai tisztogatásra épülnek.
A hágai bíróság vádlottlistáján túlnyomó többségben boszniai szerbek szerepelnek. Jónéhány horvát származású bűnösnek is meg kell azonban jelennie a bíróság előtt. Három boszniai horvát esetében Hágában már jelentős börtönbüntetésről szóló ítélet is született. Az eddigi utolsó ítéletben az ugyancsak Vitez környékén parancsnokoskodó Anton Furundziját sújtották 10 év börtönbüntetéssel.(MTI)