70 albán halottja van a NATO újabb támadásának

Meja nyugat-koszovói faluban szerdán életét vesztette 70 albán lakos egy légitámadásban. Szemtanúk szerint a támadást a NATO légiereje hajtotta végre. Az áldozatok egy gépjármű- és traktorkaraván utasai voltak. Meg nem erősített hírek szerint újabb kilenc orosz hadihajó indul a Földközi-tengerre a héten. A szerbek ismét megtámadták Albániát, és a hírhedt Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető is áttette Koszovóba székhelyét.

Meha nyugat-koszovói faluban szerdán életét vesztette 70 albán lakos egy légitámadásban. Szemtanúk szerint a támadást a NATO légiereje hajtotta végre. Az áldozatok egy gépjármű- és traktorkaraván utasai voltak.

Egy rendőr szemléli a mejai halottakat

Fotó: Reuters

Oroszország a Boszporuszon át a Földközi-tengerre irányítja kilenc hadihajót a Fekete-tengeri orosz flottából. Mindezt a török vezérkar közölte. Moszkva tájékoztatta Törökországot arról, hogy három - egyenként három egységből álló - hajórajt küld a Földközi-tengerre a hét folyamán. Oroszország április 3-án már küldött a Földközi-tengerre egy felderítő hajót. Borisz Jelcin orosz elnök volt miniszterelnökét, Viktor Csernomirgyint nevezte ki szerdán különmegbízottjának a jugoszláv ügyekben. A mérsékelt politikus hírében álló Csernomirgyin 1992-től 1998 márciusáig vezette az orosz kormányt, korábban a Gazprom energetikai óriásvállalat élén állt. A szóvivő szerint e kinevezéssel Csernomirgyin nem válik a kormány tagjává, de feladatát a kabinettel való folyamatos együttműködésben kell ellátnia.

Szerb tüzérségi lövedékek csapódtak be egy észak-albániai területre szerdán kora délután, egy nappal azután, hogy Albániába rövid időre behatolt jugoszláv katonák megtámadtak egy rendőrörsöt és egy tanyát - értesült albán katonai forrásból az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ).
Korlátozott katonai tevékenységet tapasztaltunk a Kamenica és Padesh közötti térségben, és albán katonai tisztségviselők szerint (tüzérségi) lövedékek csapódtak be" - mondta Andrea Agneli EBESZ-szóvivő. Szerb katonák újabb behatolásáról, vagy a határ menti lövöldözés áldozatairól nem érkezett jelentés.
A brit kormány értesülése szerint Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori katonai vezetője jugoszláv félkatonai erők élén Koszovóban van. George Robertson brit védelmi miniszter hátborzongató fejleményének nevezte, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerbek hadseregének katonai vezetője a boszniai polgárháború idején, ismét aktívan tevékenykedik. A védelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a hágai nemzetközi törvényszéknél népirtásban való közreműködés vádjával elfogatóparancs van érvényben Ratko Mladic ellen 10 ezer férfi legyilkolása miatt Srebrenicában 1995 nyarán. Robertson egyben elmondta, hogy értesülések szerint 1991 novemberi, vukovári mészárlásért felelős Arkan kapitány új fegyveres csoportokat toboroz szerb börtönökből kiengedett bűnözőkből, akiket a jugoszláv hadvezetés a Koszovóban lévő rendőri, katonai erők megerősítésére akar a tartományba küldeni. Arkan ellen is elfogatóparancs van érvényben.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő szerdán Belgrádba érkezett, és a nap folyamán találkozik jugoszláv kollégájával, Slobodan Miloseviccsel. Lukasenko az egyetlen államfő, aki a NATO-bombázások kezdete óta a jugoszláv fővárosba utazott. A fehérorosz elnök indulása előtt Minszkben kijelentette, hogy útja orosz és fehérorosz vezetők korábbi látogatásainak "logikus folytatása". Jevgenyij Primakov orosz miniszterelnök március 30-án járt Belgrádban, de tárgyalásainak eredményét a NATO elégtelennek ítélte a bombázások leállításához. A Lukasenko-látogatásra két nappal azután kerül sor, hogy a belgrádi parlament jóváhagyta Jugoszlávia (Szerbia és Montenegró) csatlakozását az orosz-fehérorosz unióhoz.

(MTI)