Újabb szerb támadás Albánia határán - a NATO a szerbeket okolja a 75 albán haláláért

Szerb gránáttűz zúdult csütörtökön a Koszovó és Albánia közötti jugoszláv határszakaszra. Egy gránát albán területre csapódott be. Hétfő óta már három német felderítőgép zuhant le Koszovóban.

A határincidensről az Európai Együttműködési és Biztonsági szervezet (EBESZ) szóvivője számolt be. Elmondása szerint az aknagránátok a Morina melletti határátkelőhely közelében csapódtak be; itt 3600 koszovói albán menekült kelt át szerda este. A menekültek túlnyomórészt nők, gyermekek és öregek, akik három-négynapi gyaloglás után érkeztek a határállomásra. A támadásnak nincsen halálos áldozatai.

A NATO közölte, hogy vegyes, katonai-polgári összetételű volt az a konvoj, amelyet Jugoszlávia elleni légitámadásainak keretében előző este Djakovicánál megtámadott. Jugoszláv közlés szerint a csapásnak legaláb hetvenöt halálos áldozata volt.

A NATO támadás albán áldozatai

Fotó: Reuters
A NATO szerint a gépkocsioszlop katonai célpont volt, és a szövetség akkor még úgy tudta, a konvoj kizárólag katonai járművekből állt. A csütörtöki közlések - amelyek az első vizsgálati eredményeken alapulnak - azonban arra utalnak, hogy mégis voltak polgári járművek a konvojban. NATO feltevések szerint a szerbek az albánokat használták élő pajzsnak a szerb fegyverek védelmezésére. Az orosz külügyminisztérium a nemzetközi jogot durván megsértő bűncselekménynek minősítette az esetet. Moszkva mélységes felháborodásának adott hangot, és követelte az eset azonnali és elfogulatlan kivizsgálását.

A német hadsereg hétfő óra három pilóta nélküli, felderítő repülőgépet vesztett el Koszovó felett.
A kétmillió márkás gépek közül szerdán kettő nem tért vissza koszovói bevetéséről, egy felderítő repülőgépnek pedig hétfőn veszett nyoma. Azt egyelőre nem tudni, hogy a repülőgépek a szerb légvédelem áldozatául estek-e vagy maguktól zuhantak le.

(MTI)

Ajánló: