A NATO tovább fokozza légi-csapásai intenzitását

A szerb hírszolgálat ismét Újvidék közelében lévő kőolajfinomítóra mért csapásról tudósít. A tv híradása szerint ez volt a térségre mért kilencedik légi csapás, amelynek ereje az eddigieket felülmúlta. Pristinában éjfél előtt két nagy erejű robbanást hallottak a koszovói közigazgatási székhely déli peremvárosi részei felől.

A szerb televízió szerint a szombat éjszakai támadásában életét vesztette egy három éves batajnicai illetőségű kislány. A Beta belgrádi hírügynökség jelentése szerint Batajnicában öt másik polgári személy is megsebesült. A hírt semleges források nem tudták megerősíteni, mivel röviddel a légicsapások megkezdése után Belgrád a számára kritikus újságírókat távozásra kényszerítette.
A Belgrádtól nem messze lévő Batajnica a jugoszláv légierő egyik fontos támaszpontja. A Tanjug jelentése szerint a NATO-gépek éjfél után második hullámban is támadták az újvidéki kőolajfinomítót, és az első jelentések szerint egy rakétalövedék eltalálta berendezést. Az éjszaka folyamán kilenc robbanás dörejét hallották a szerbiai Cacakban is.

Kevés a remény, hogy a három, macedón területen foglyul ejtett amerikai katona kiszabaduljon. A szövetségesek fogolycserét ajánlottak a minap fogságba esett szerb tiszt ellenében. Miközben a NATO-erők a genfi konvenciókat tiszteletben tartják, az amerikai foglyok még a Vöröskereszt képviselőivel sem találkozhattak.

Bill Clinton amerikai elnök szombaton telefonbeszélgetést folytatott Koszovó ügyében Tony Blair brit és Jean Chrétien kanadai miniszterelnökkel, valamint Jacques Chirac francia államfővel. Valamennyien egyetértettek abban, hogy fokozni kell a légi csapások intenzitását, fenn kell tartani a Slobodan Milosevic jugoszláv elnökre gyakorolt nyomást. A NATO újabb 24 darab Apache típusú helikoptert küld a Koszovóban tevékenykedő jugoszláv egységek ellen.


Fotó: Reuters
A Mc Donalds gyorsétterem, újra a belgrádiak rendelkezésére áll. Szombaton, április 17-én 3000 ingyen hamburgerrel kedveskedett a szerb főváros lakóinak. Az amerikai gyorsétterem-hálózat a NATO-csapás ideje alatt minden egyes eladott hamburger után egy dinárt ajánlott fel a Vöröskeresztnek, a konfliktus következménye alatt szenvedők helyzetének javítására. Az éttermet március 24-én a NATO-csapás kezdetén záratták be a szerb hatóságok.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.

(MTI)