Jugoszlávia megszakította diplomáciai kapcsolatát Albániával – A NATO arra kérte Bulgáriát, hogy engedélyezzék a légterük használatát

Jugoszlávia azzal vádolta Albániát, hogy segít a NATO-nak a légicsapásokban, ezért megszakította az országgal diplomáciai kapcsolatát. A NATO kérte, hogy igénybe vehesse a bulgár légteret, a döntést ezügyben a parlament hozza meg.

A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság megszakította diplomáciai kapcsolatait Albániával, és azzal vádolta Tiranát, hogy a NATO cinkosa a Jugoszlávia elleni légicsapásokban - idézte az albán
külügyminisztérium közleményét az AFP.

A NATO kérte, hogy igénybe vehesse Bulgária légterét a szomszédos Jugoszlávia elleni bombatámadásokhoz. Az engedély megadása azonban időt igényel, mivel alkotmányértelmezési és jogi eljárásokra van szükség hozzá.
Az AP jelentése szerint a bolgár légtér korlátozások nélküli használatára vonatkozó kérelem szombaton telefaxon érkezett, vasárnap pedig tanácskozások folytak a balkáni országban, hogy eleget lehet-e tenni ennek a kívánságnak. Petar Sztojanov bolgár elnök, aki az Egyesült Államokba utazott, hazatért, Ivan Kosztov miniszterelnök pedig összehívta a parlamenti pártok vezetőit.
Kosztov pártjának frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy a törvényhozók kérni fogják az alkotmánybíróságot annak a törvénynek az értelmezésére, amely szerint külön egyedi engedélyezésre van szükség minden idegen katonai egység Bulgária területére vagy légterébe való beengedéséhez.
A bolgár kormány októberben már elvben beleegyezését adta ahhoz, hogy a NATO igénybe vegye az ország légterét, a végső döntést a parlamentnek kell meghoznia.

Jugoszláv tisztségviselők összesen mintegy százmilliárd dollárra becsülik a NATO több mint három hete tartó légi csapásai által a szövetségi államnak okozott kárt.
A százmilliárdos előzetes adatot Nebojsa Vujovic jugoszláv külügyi szóvivő közölte a héten. A hivatalos tömegtájékoztatás listát tett közzé a károkról: a légitámadások 31nagyvállalatot pusztítottak el, vagy rongáltak meg. Romba dőlt 8 híd, 9 másikban, illetve 9 vasútállomáson és 7 repülőtéren pedig károk keletkeztek. Több fontos közutat, köztük a Belgrád-Nis autópályát, illetve a Belgrádot a horvát határral összekötő utat is NATO-csapások érték. 150 iskolaépület és óvoda, illetve 14 kórház és egészségügyi intézmény szintén megrongálódott.

(MTI)

Ajánló:

Hírek, menekülthelyzet, arzenál, térképek, a háború kulcsfigurái, link-gyűjtemény