Egy neonáci csoport vállalta magára a dél-londoni merényletet

A Combat 18 nevű neonáci csoportosulás vállalta a szombati dél-londoni pokolgépes merénylet elkövetését.

A Scotland Yard közlése szerint egy ismeretlen férfi közölte telefonon a rendőrséggel, hogy a Combat 18 csoport vállalja a felelősséget a merényletért.
A londoni hívás lehet félrevezető kísérlet is, ezért a rendőrség megvizsgálja az összes lehetőséget a nyomozás során. "Nincs olyan bizonyítékunk, amely alátámasztaná, hogy valóban a Combat 18 követte el a merényletet", mondta a Scotland Yard szóvivője.
A robbantásban, amely szombat kora este rázta meg a dél-londoni Brixton zsúfolt bevásárló utcáját, ötven személy sebesült meg, tizenötöt még kórházban ápolnak, négynek súlyos az állapota.
A merényletet vállaló Combat 18 a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt szélsőséges szakadáraiból alakult meg 1992-ben. A fajgyűlölő nézeteit nyíltan vállaló csoportosulás tagjai 1995-ben Dublinban rátámadtak az angol-ír válogatott mérkőzésre gyülekező futballszurkolókra. A kitört hatalmas verekedés miatt el kellett halasztani a mérkőzést. Az utóbbi években háttérben maradt, egy-egy elszigetelt akcióval hallatott magáról. A főként feketék lakta Brixtonban a csoport nem ismeretlen, lakóit gyakran megtámadták, bántalmazták a neonáci csoport tagjai.

(MTI)