Iskolai vérfürdők az Egyesült Államokban


Oregon állam, Springfield (1998. május 21.): Egy 15 éves lövöldözött iskolatársaira. Két tanuló meghalt, 25 diák megsérült. Az iskolai vérengzés előtt a fiú reggel kivégezte szüleit. Négyszeres gyilkossággal vádolják és a felnőttekre vonatkozó jogszabályok alapján állítják bíróság elé.

Pennsylvania állam, Edinboro (1998. április 24.): Egy iskolai rendezvényen egy 14 éves fiú agyonlőtte egyik tanárát.

Arkansas állam, Jonesboro (1998. március 24.): Egy 11, illetve 13 éves tanuló a bokrokban megbújva tüzet nyitott az iskolaudvarra. Előzőleg működésbe hozták a tűzjelző riasztót, az épület elhagyására késztetve ezzel iskolatársaikat. A golyózáporban négy diáklány és egy tanárnő vesztette életét. A két gyilkos 21 éves koráig őrizetben marad.

Kentucky állam, Grayson (1993. január 18.): Egy 17 éves fiú bement az órájára és ott fejen lőtte az angoltanárát, majd kiment és lelőtte a portást. Életfogytig tartó börtönre ítélték azzal, hogy 25 évig nem szabadulhat.

Kentucky állam, Paducah (1997. október 1.): Egy 14 éves fiú tüzet nyitott iskolatársainak egy Biblia-társasághoz tartozó csoportjára. A golyók két tanuló életét oltották ki, öten megsebesültek. A fiút börtönbüntetésre ítélték azzal, hogy csak 25 év elteltével bocsátható feltételesen szabadlábra.

Mississippi állam, Pearl (1997. október 1.): Egy 16 éves fiú golyózáport zúdított diáktársaira. Ketten meghaltak, hatan megsebesültek. Néhány órával korábban a fiú átvágta édesanyja torkát. A bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Washington, Noses Lake (1996. február 2.): Egy 14 éves fiú az algebra órán egy puskával rátámadt az osztályára. Két diáktársát és a tanárát megölte. A fiút kétszeresen kötelezően letöltendő életfogytig tartó börtönre ítélték.

California állam, Olivehurst (1992. május 1.): Egy 20 éves fiatalember megölt 4 embert, 10-et pedig megsebesített, mikor fegyverrel berontott a volt iskolájába, hogy megtorolja egy korábbi sikertelen vizsgáját. A fiatalembert halálra ítélték.

Colorado állam, Denver (1999. április 20): A Littleton Columbine High School nevű iskolájában két, fekete viharkabátba öltözött, sísapka-álarcos fiatalember lőfegyverrel és robbanó eszközökkel 15 személyt megölt és legkevesebb 18-at megsebesített, majd öngyilkosságot követett el. A tettesek a "Viharkabát Maffia" néven emlegetett, 12 fiatalból álló csoporthoz tartoztak, akik horogkeresztet viseltek, Adolf Hitlerért lelkesedtek, és a náci diktátorhoz hasonló ismertségre vágytak.

Tennesse állam, Fayetteville (1998. május 19): Egy gimnazista három nappal az érettségi előtt lelőtte egy osztálytársát, mert összeveszett vele egy lányon.

Alaska, Bethel (1997. február 19.): Egy 16 éves fiú lelőtte az iskolaigazgatót és egy osztálytársát, másik két diákot pedig megsebesített. Kétszeresen 99 év börtönre ítélték.