Megérkezett a magyar küldöttség a NATO-csúcstalálkozóra

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével csütörtökön megérkezett az Egyesült Államokba a magyar küldöttség, amely részt vesz a NATO péntektől vasárnapig tartó washingtoni csúcstalálkozóján.

Pénteken rendkívüli Koszovó-értekezletet rendeznek, szombaton lesz az Észak-atlanti Tanács hivatalos ülése, vasárnap pedig az Euroatlanti Együttműködési Tanács tagállamainak vezető képviselőivel egészül ki a résztvevők köre.
Miután a magyar miniszterelnököt és kíséretét szállító gép helyi idő szerint délután leszállt a Washington melletti Andrews légitámaszponton, ott csak a delegáció tagjainak zöme szállt ki: a kormányfő New Yorkba repült tovább, hogy jelen legyen a Kelet-nyugati Intézet vacsorával egybekötött ünnepségén, amelyet Helmut Kohl kitüntetése alkalmából tartanak.
Bill Clinton amerikai elnök kedden a polgári személyeknek adható legmagasabb amerikai állami kitüntetéssel, az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki a volt német kancellárt a német újraegyesítés és az európai integráció érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként.
A New York-i eseményen megjelenik Kofi Annan ENSZ-főtitkár, számos állam- és kormányfő.
Orbán Viktor a program értelmében helyi idő szerint csütörtökön éjfél tájban érkezik meg New Yorkból Washingtonba, George Bush volt amerikai elnök magángépének fedélzetén.
Csütörtök este tartják az Amerikában élő lengyeleket képviselő Lengyel Amerikai Kongresszus fogadását és vacsoráját, amelyre Alexander Kwasniewski lengyel államfő is hivatalos. Ugyanekkor ad fogadást és vacsorát az amerikai Atlanti Tanács. Az eseményen magyar részről jelen lesz Szabó János honvédelmi miniszter, oda várják Javier Solana NATO-főtitkárt, és beszédet mond William Cohen amerikai védelmi miniszter. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter a fogadással egy időben munkavacsorát ad a koszovói válságterülettel határos államok külügyminiszterei számára, amelyen Magyarország képviseletében jelen lesz Martonyi János.

(MTI)