Mindenki csak arra kiváncsi: Miért ölt a Viharkabát Maffia?

Amíg a világ a Columbine High School-beli értelmetlenül legyilkolt 14 diákot és egy tanárukat gyászolta, addig a rendőrség eltávolította a holttesteket a hátborzongató vérfürdő színhelyéről.

Iskola vérengzések helszínei az Egyesült Államokban

Ezrek siratták a halottakat Denverben, Clinton elnök egyperces imára szólított fel mindenkit, a pápa pedig elítélte az erőszakot. Időközben a nyomozók a két halott gyanúsított – a 18 éves Eric Harris és a 17 éves Dylan Klebold - életének vizsgálatában merült el. Az államügyész Dave Thomas egy egyszerű kérdést tett fel: "Miért? A gyűlöleten kívül nem tudok más motivációt elképzelni." A bűntett színhelye az államügyész szerint olyan hátborzongató volt, hogy az Anti-terrorista Kommandó Vietnamot is megjárt tagjai is küszködtek a könnyeikkel.

Amerika történetének legborzasztóbb iskolai vérengzése történt kedden. A helyi rendőrfőnök elmondása szerint a két elkövetővel együtt 15 halottat, és 28 sebesültet követelt a vérengzés. A diákok közül 8 fiú és 4 lány veszítette el az életét. Hat sebesültet szállítottak kórházba, közülük öten súlyos állapotban vannak.

A rendőrök több mint 30 csőbombát találtak az iskola körül és a gyanúsítottak lakóhelyén. A bombák közül néhány tenyérnyi nagyságú karbon-dioxid töltény volt, amit szögekbe csomagoltak, hogy a lehető leghatásosabban gyilkoljanak vele. Egyes bombákat időzítővel láttak el és a grillsütésre használt propán tartályokból készültek.

A diáktársak siratják az elhunytakat

Fotó: Reuters
A könyvtárban, ahol az egyik fegyveres holttestét fellelték, a rendőrök négy fegyvert találtak. Egy 9mm-es félautomata karabély, két lefűrészelt csövű vadászfegyver és egy kézifegyver alkotta az elkövetők készletét. A rendőrök legalább 8 üres tölténytárat, - amibe legkevesebb 10 töltény fért - és tucatnyi vadászfegyver-töltényt találtak.

A nyomozók szerint a két gyilkosnak baráti segítséget kellett kapnia, mert a vérengzés tervének kidolgozása nagy munka lehetett.

A rendőrök szerint legalább két napot kell még az iskolában tölteniük, hogy összegyűjthessék a bizonyítékokat. A holttesteket csak szerdán szállították el. A hátborzongató munkát az késleltette, hogy a gyilkosok bombát szórtak a holttestek köré. A bombák öszeszedésében egy robot szokta a rendőrök munkáját segíteni, az iskolában azonban annyi holttest feküdt, hogy a gépet nem tudták használni. A két gyilkoson kívül még tizen vesztették életüket a könyvtárban.

A két elkövető verseket írt a halálról és készítettek egy filmet, ami már elővetítette a szörnyű napot. Az egyik diák szerint, ha valaki megnézte a filmet, akkor egy hajszálnyi nyomból arra következtethetett, hogy valami történni fog. A filmet a két fiatal az iskolai filmes órán készítette. Egy, a film elkészítésében részt vevő fiatal elmondta, hogy Harris és Klebold népszerűtlen, kiközösített diákok voltak és a filmen félelmetes hősként ábrázolták magukat.
A diákok szerint az esztelen gyilkolás célpontjai a sportolók és a színesbőrű diákok voltak. Az egyik diák szerint az elkövetők készítettek egy "halál listát", amelynek az első helyén egy népszerű bírkózó szerepelt. A hatóságok azonban nem találtak ilyen jellegű iratot.

A fiatalok elmondták diáktársaiknak, hogy a negyedéveseknek valami kópéságot kellene csinálniuk az 1999-es év osztálya címért és kommentálták, hogy közeleg Hitler születésnapja.

Harris és Klebold a "Gótok" közé tartoztak. A "Gótok" azon 14 és 40 év közötti emberek, akik úgy érzik, hogy nem illenek be a társadalomba, fekete ruhába járnak, fekete szemceruzával és fekete rúzzsal díszítik magukat. Intelligensek és értelmesek. Harris és Klebold német zenét hallgatott és autójuk lökhárítójára horogkeresztes matricát ragasztottak.

Harris kedvenc számítógépes játéka a "Doom" volt és készített egy Weboldalt is, amelyen izmos szörnyetegek gépfegyvereket és késeket tartottak. Harris otthonában bomba készítésére alkalmas anyagokat talált a rendőrség.

Egy diák, aki a két fiú között ült az iskolában elmondta, hogy Klebold gyakran viccelődött a halálról és Harris verseket írt.

Egy másik diáktársuk szerint Marilyan Mansont tartották példaképüknek, aki sátáni papnak tartja magát.

Azok a sötét szimbólumok, amelyekkel körbevette magát a két fiatal, a lakóhelyük jellmezőivel gyökeresen ellentétesek. A hely biztonságos és egész évben süt a nap.

Harris szomszédja ironikusnak nevezte, hogy a sportolók lettek volna a szörnyű tett célpontjai, mivel idősebb fia gyakran sportolt együtt Harris-szel. Harris 1993-1996-ig a New York-i Kis Ligában basebalozott. Az iskola egyik diákja elmondta, hogy minden reggel együtt tekézett a fiúkkal.

Egy tavaly végzett diáktársuk szerint Harris és Klebold kedves emberek voltak és egyáltalán nem volt jellemző rájuk mostani tettük. Ez a társuk részt vett a Viharkabát Maffia alapításában is. " Mások voltunk. A szürkeség ellen harcoltunk. Csak mókáztunk. Ugyanolyan dolgokat csináltunk, mint a többi normális gyerek: videóztunk, tévéztünk, számítógépeztünk." – mondta.

A két fiatalt tavaly lopás miatt letartóztatta a rendőrség. Egy teherautóból elektromos berendezéseket loptak el. Az elmúlt évben elítélték őket lopásért, birtokháborításért és károkozásért. Mindkettőjüküket arra ítélték, hogy egy harag-levezető programban vegyenek részt. Ezen kívül 45 óra közmunkát kellett végezniük.

Az iskola diákjait nagyon megviselte az esemény. Sokan csak sírnak és azt állítják, hogy életük végéig nem felejtik el azt a napot.

Ajánló:

-Képekkel illusztrált információk a tragéiáról, szereplőiről, az esemény helyszínéről

Korábban:

Az [*****] 1999. április 21-i cikke.