A NATO hajnalban Nis északi iparnegyedét bombázta

A NATO hajnali támadása során senki sem sérült meg, de a pénteki légicsapásnak újabb hat áldozatát szedték ki a szerb televízió belgrádi romjai alól.

A NATO légiereje vasárnapra virradóra ismét bombázta Nis és Lucani városát.
Négy bombát dobott az atlanti légierő a Belgrádtól 220 km-re délre elterülő Nis északi iparnegyedére, tűzvészt és más jelentős károkat okozva. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés.
A Belgrádtól 140 km-re délnyugatra fekvő Lucani városban egy 3000 embert foglakoztató vegyiüzemre öt rakétát lőttek ki az atlanti repülőgépek - írta a Tanjug.
A Belgrád közelében, az Avala-hegyen lévő távközlési létesítményeket is támadás érte. A szerb tv átjátszó állomása sértetlen maradt, de az áramszolgáltatást biztosító berendezést találat érte, ezért a tv szünetelteti, a rádió pedig más hullámhosszon folytatja adását.

Hat újabb holttestet emeltek ki szombaton az RTS szerb televízió belgrádi épületének romjai alól - közölték meg nem nevezett jugoszláv források.
Az RTS központi székházára péntekre virradóra mért légi csapásnak eddig tizenöt halálos áldozata került elő, többen még mindig a romok alatt vannak. Goran Matic tárca nélküli jugoszláv miniszter pénteken azt mondta, hogy a NATO légitámadása következtében "tucatnyi" ember vesztette életét. Tizennyolcan sebesültek meg, négyen közülük a hétvégén még kórházban voltak.
Az RTS meg nem nevezett forrásai szerint a bombázás pillanatában mintegy százötven személy tartózkodott az épületben.

"Nem az ünnep, hanem a zord valóság jegyében töltötték a nyugati állami vezetők Washingtonban a NATO 50. Évfordulóját", írta hét végi kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung.
A cikkíró szerint fennáll annak a veszélye, hogy ez a NATO-csúcs mérföldkőként vonul be a történelembe mint a hanyatlás kezdete. "Ha a szövetség nem ragadja meg a lehetőséget, s nem viszi sikerre balkáni szerepvállalását, akkor nagyon rossz kilátásokkal tekinthet a jövőbe. Nem valami biztató a kormányok furcsa habozása és lappangó passzivitása - kivétel csak a brit kormány -, amelyek a régóta húzódó koszovói válságban azt a benyomást keltik, mintha az események sodornák őket, s nem ők határoznák meg a cselekvések irányát" - áll a svájci lap elemzésében.
A cikkíró úgy gondolja, a NATO-nak olyan stratégiára van szüksége, amely túlmutat a Jugoszlávia elleni légi háborúnál, és reális politikai célokat nevez meg. "Ha azonban a NATO-csúcs részvevői csak egy képzeletbeli stratégiai papíron javítgatnak, vagy semmire sem kötelező nyilatkozatokat tesznek a Kelet-Európa felé nyitott ajtóról, az szembeszökően ellentétes lenne azzal a komolysággal, amellyel az alapító atyák létrehozták a szervezetet." Szerinte Bill Clinton amerikai elnök arra számít, hogy Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök "egy okos húzással kisegíti őt a kellemetlen belpolitikai helyzetből".

(MTI)

Ajánló:

Legfrissebb hírek, diplomáciai reagálások, hazai vonatkozások