Irak és Irán a hadifoglyokon vitázik

Bár a két szomszédos ország rendszeresen kicseréli hadifoglyait, Irak és Irán között rendszeresen újra fellángol a vita a foglyok pontos számáról.

Az iraki-iráni háború befejezése után 11 évvel még mindig 2806 iráni hadifogoly sínylődik iraki börtönökben – jelentették be Teheránban.
A nemzetközi vöröskereszt 400 iráni hadifoglyot vett nyilvántartásba Irakban - közölte Abdullah Nadzsaf tábornok, a hadifoglyokkal foglalkozó teheráni bizottság vezetője, anélkül, hogy a fennmaradó 2406 iráni jogállását pontosította volna.
A tábornok szerint Irán 6246 iraki hadifoglyot engedett szabadon az 1377. iráni évben, azaz 1998 márciusa és 1999 márciusa között. A hatóságok 9162 további fogoly sorsát tisztázták, közülük néhányan meghaltak.
3588 iraki hadifogoly politikai menedékjogot kapott Iránban. "Ezek az irakiak beszéltek a vöröskereszt munkatársaival. Mindössze hatan kérték hazatérésüket, amit az iráni hatóságok teljesítettek", mondta Nadzsaf.
Teherán szerint mintegy 5000 iráni katona maradt Irakban, Bagdad viszont 20 ezerre teszi az Iránban tartott iraki hadifoglyok számát. Irak és Irán rendszeresen kicseréli hadifoglyait vagy katonáik földi maradványait, a foglyok kérdése mégis a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának egyik buktatója - írta az AFP.
Bagdad állítja, hogy minden iráni hadifoglyot szabadon engedett, 64 "bűnöző" kivételével, aki az öbölháború után, 1991 márciusában az Irak déli részén kitört síita felkelésben vett részt.
Teheráni hivatalos adatok szerint az 1980 és 1988 közötti háborúban mintegy 300 ezer iráni halt meg, és több mint 500 ezren megsebesültek, közülük körülbelül 380 ezren lettek hadirokkantak.

(MTI)