Clinton a fegyvertartás szigorítását javasolja

Bill Clinton amerikai elnök a fegyver- és robbanóanyag kereskedés megszigorítását fogja javasolni, remélve, hogy a múlt heti iskolai vérengzés miatt támogatást szerez.

Bill Clinton amerikai elnök a fegyvervásárlás szigorítását tervezi, beleértve a dinamit és robbanószerek megszerzését is, mondta a Fehér Ház szóvivője. Az elnök szükségesnek tartja, hogy megszűnjenek azok a kiskapuk, melyen keresztül a fiatalok támadófegyvert vásárolhatnak. A tervben szerepel, hogy azon fiatalok, akik erőszakos cselekményt követtek el, soha ne vásárolhassanak fegyvert. Ha egy fiatal fegyverrel követ el bűncselekményt, akkor a szüleit tegyék felelőssé ezért.
A szóvivő elmondta, hogy az ország figyelme most a fegyverekre koncentrálódik és mindent meg kell tenni, hogy sikerüljön megoldani a velük kapcsolatos problémát.
Az elnök javaslatai közül néhány már korábban elkészült, beleértve a fegyvervásárlók kötelező várakozási idejének felújítását is, mely egy 1994-es törvényben már szerepelt.
Az új javaslat szerint a várakozási idő három nap lesz, de a hatóságok egyes esetekben két nappal meghosszabbíthatják azt. Ez a javaslat szemben áll azzal a korábbi rendelkezéssel, mely szerint csak kézifegyver vásárlása esetén kell a vevőnek várakoznia. Különböző államokban különböző hosszúságú ideig kell várakozniuk a vevőknek, ha fegyverhez szeretnének jutni.
Clinton a kereskedők fegyver-árusítási engedélyének a vizsgálatát is javasolja.
A szóvivő szerint a Nemzeti Lőfegyver Szövetségnek fel kell hagynia a fegyvertartás ellenőrzése elleni harcával. A littletowni gyilkosság óta a szervezetnek legalább négy államban sikerült késleltetnie a törvényhozást.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Az erőszak ellen küzdő hazai szervezetek oldala.

Korábban:

1999. 04. 26.