A bíróság garantálná a Vörös Khmer bebörtönzött tagjainak biztonságát

A kambodzsai katonai bíróság garantálná a Vörös Khmer legfőbb vezérének bitonságát, ha feladná magát. A Duch néven ismert vezér a múlt héten eltűnt.

Az 56 éves Kang Kek Ieut, akit Duch néven ismertek, nemrég riporterek megtalálták a thaiföldi határ közelében egy kis faluban, és interjút készítettek vele. Duch azóta eltűnt, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a régi bajtársai terhelő vallomást tehetnek ellene.
Duch volt a Vörös Khmer 1975-79 közötti uralma alatt a Phnom Penh-i kihallgatási központ vezetője. Becsült adatok szerint mintegy 1,7 millió ember halt meg ez alatt az idő alatt. Közülük mintegy 16,000-et Tuol Slengben megkínoztak, mielőtt elszállították volna őket, hogy agyonverjék vagy lelőjék őket.
Duch, amikor interjút készítettek vele az őt megtaláló riporterek, azt mondta, tudna terhelő adatokat mondani a Vörös Khmer vezetői ellen.
Később újabb riporterek keresték fel Duch lakhelyét, de a férfi egy hete eltűnt.
Az ENSZ egyik emberi jogi aktivistája szerint Duch élete veszélyben van, többen is meg akarják őt ölni.
A Vörös Khmer volt vezetői közül Pol Pot meghalt, Nuon Chea és Khieu Samphan tavaly decemberben feladta magát, majd szabadon engedték őket. Egyedül Ta Mok van jelenleg börtönben, miután márciusban elfogták.
A Vörös Khmer áldozatai között volt amerikai, ausztrál, angol, francia és új zélandi állampolgár is.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A Yale Egyetem anyaga angol nyelven

Korábban:

1999. április. 28. szerda