A NATO szerint Milosevicnek tiszteletben kell tartania a G8-ak döntését

Slobodan Milosevic jugoszláv elnöknek el kell fogadnia a hét legfontosabb ipari hatalom és Oroszország (G-8) megállapodását, különben ismét fokozódik majd a Jugoszlávia elleni bombázások ereje - közölte csütörtökön Washingtonban Kenneth Bacon, a Pentagon szóvivője.

Bacon szerint a bonni megállapodás után "mostantól Milosevicre nehezedik a nyomás, hogy döntést hozzon". A jugoszláv elnök most két dolog közül választhat: vagy egyre súlyosabb támadásoknak teszi ki magát, vagy olyan megállapodást keres, amely békét hoz Koszovónak, és lehetővé teszi a menekültek visszatérését a tartományba - idézte az AFP Kenneth Bacont. "Világos, hogy ez a légi hadjárat még az utóbbi hetek támadásaihoz képest is fokozódni fog" - helyezte kilátásba a Pentagon szóvivője.
A jugoszláv elnök ezzel szemben a koszovói helyzet rendezését újabban közvetlen tárgyalásokkal szeretné elérni. Ehhez a NATO-nak el kellene fogadnia a szerb elnök feltételeit. Milosevic szerint a koszovói politikai megállapodásnak minden koszovói nemzetiségi közösség egyenjogúságának elvén, Szerbia és Jugoszlávia szuverenitásának és területi egységének megőrzésén kell alapulnia.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

1999. május 6., csütörtök