Az orosz elnök leváltaná Primakovot

Oleg Sziszujev, az orosz elnöki hivatal vezetőjének első helyettese szerint Oroszországban nincsenek pótolhatatlan kormányfők. A Kommerszant Daily című orosz napilapnak nyilatkozva elmondta: Borisz Jelcin államfőnek vannak jelöltjei Jevgenyij Primakov felváltására.

Sziszujev ezzel gyakorlatilag megerősítette az orosz sajtó korábbi, Kreml-forrásokra hivatkozó értesüléseit. Korábban már hírt adtak arról, hogy Jelcin komolyan fontolgatja a kormányváltozásokat, s azt a belpolitikai erőviszonyoktól teszi függővé. A név nélkül nyilatkozó Kreml-források fenyegetései óriási felháborodást váltottak ki a baloldali többségű dumában, amely többször is bizalmáról biztosította Primakov "koalíciós" kormányát. A kommunisták vezette baloldal ugyanakkor Jelcin "kiszivárogtatott" szándékai ellenére sem állt el attól, hogy a jövő hét végén megvitassa az orosz elnök elleni vádemelés kérdését.
Oleg Sziszujev az orosz gazdasági napilapnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy Jelcinnek számos jelöltje is van az esetleges kormányváltással összefüggésben, egyebek között a miniszterelnöki tisztségre. Az elnöki adminisztráció helyettes vezetője ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség kormányváltásra. Cáfolta, hogy a Kreml már kidolgozta volna e személycserék menetrendjét. Sziszujev szavai szerint az orosz közvélemény szemében most a kormányt Primakov testesíti meg. "De Primakov nem messiás" - jelentette ki Sziszujev.

(MTI)

Ajánló:

Információk az orosz kormányról. (oroszul)

Korábban:

Az orosz államfő "aktív lépésekre" sürgette a kormányt. (1999.03.15.)