Fajed nem kapta meg a brit állampolgárságot

Jack Straw brit belügyminiszter elutasította Mohamed Al Fajed egyiptomi üzletember, a londoni Harrods áruház tulajdonosának brit állampolgársági kérelmét.

Jack Straw brit belügyminiszter semmivel sem indokolta meg határozatát, miszerint Mohamed Al Fajed egyiptomi üzletember, a londoni Harrods áruház tulajdonosa nem kaphat brit állampolgárságot. A határozatot Fajed szóvivője visszás döntésnek minősítette, és elmondta, hogy a londoni felső bíróságon megtámadják a döntést.
Jack Straw belügyminiszter állásfoglalásával hat éves huzavonára tett pontot. Mohamed Al Fajed és testvére, Ali 1993-ban folyamodtak először brit állampolgárságért, miután már majdnem harminc éve a szigetországban telepedtek le, és kiépítették üzleti birodalmukat. A legnevesebb és legdrágább londoni áruház, a Harrods mellett Fajed birtokában van a londoni Fulham futballcsapat Kevin Keegannek, az angol válogatott megbízott edzőjének irányítása alatt, és a párizsi Ritz szálloda is, ahonnan két éve utolsó, végzetes útjára indult Diana walesi hercegnő és Dodi Fajed, az egyiptomi üzletember fia.
A brit politikai és társasági elit nem fogadta be maga közé a pénzembert, aki a nemzeti büszkeség, a Harrods 1985-ben történt felvásárlásával szabályosan sokkolta a közvéleményt. A House of Fraser áruházlánc, benne a Harrods megvásárlásának gyanúsnak nyilvánított körülményeiről a brit kereskedelmi és ipari minisztérium tíz évvel ezelőtt vizsgálatot is indított, majd arra a következtetésre jutott, hogy a Fajed-fivérek valótlant állítottak vagyonuk eredetét, üzleti érdekeiket és pénzügyi forrásaikat illetően. Erre hivatkozva utasította el 1995-ben az akkori konzervatív kormány Fajedék állampolgársági kérelmét.
Fajed Tiny Rowland angol pénzmágnással, a Harrods volt tulajdonosával folytatott rivalizálása bírósági ügyhöz is vezetett, miután kiderült, hogy Fajed emberei törvénytelenül nyitották fel Rowlands széfjeit az áruházban. A viszály addig fajult, hogy Fajed lefizetett egy parlamenti képviselőt hogy a brit törvényhozásban érdekeit képviselje. A "pénzért-kérdést" néven kipattant megvesztegetési botrányon John Major konzervatív miniszterelnök kormánya és Fajed egyaránt vesztett. Fajed a brit királyi családot is látványosan maga ellen fordította, amikor Dodi és Diana hercegnő halála után azzal vádolta az udvart, hogy összejátszva a titkosszolgálattal, előidézték a walesi hercegnő és fia végzetes balesetét.
Fajed fivére, Ali két hónapja megkapta a brit állampolgárságot, amelynek három alapvető követelménye van: a kérelmező legyen 18 év feletti, tartózkodjon öt évet az országban és legyen "jó jellemű".

(MTI)