Gandhi szerint csak a Kongresszus jelenthet stabilitást

Sonia Gandhi szerint csak az általa vezetett Nemzeti Kongresszus nevű párt tudna egységes kormányt alakítani. India már rövid időn belül a harmadik választás elé néz.

A meggyilkolt korábbi miniszterelnök, Rajiv Gandhi olasz származású özvegye szerint az ideiglenes miniszterelnök, Atal Behari Vajpayee hindu nacionalista Bharatiya Janata Pártja (BJP) által vezetett koalíció nem tudna stabilitást biztosítani. „Ha a BJP egy újabb hidra-fejű koalíciót juttat hatalomra, az is meg fog inogni, majd összeomlik mint a korábbi koalíció. Ez esetben az ország négy éven belül a negyedik választáshoz jutna el 2000-ig", mondta Gandhi.
Szeptember-október hónapban újabb választásokat tartanak Indiában. Az időközi választásokra azért van szükség, mert Vajpayee 13 hónapig tartó koalíciójától április 17-én megvonták a bizalmat.
A Nemzeti Kongresszus, amely körül már több korrupciós botrány is kitört, az 1996-os választásokon még sokkal nagyobb támogatottsággal bírt, mint 1998-ban az időközi választásokon.
Gandhi tavaly lett a Nemzeti Kongresszus vezetője.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A párt története, korábbi választási eredmények

Korábban:

1999. április 25. vasárnap