Macedónia lezárta határait

A befogadó országok párizsi konferenciájának eredményeivel elégedetlen macedón kormány szerdán úgy döntött, hogy lezárja valamennyi határállomását a koszovói menekültek előtt.

Az eddig több mint 200 ezer koszovói albánt befogadó ország ezentúl mindennap csak annyi menekültet hajlandó beengedni területére, ahányan el is hagyják Macedóniát - erősítették meg szkopjei kormányforrások. A macedón kormány arra hivatkozott, hogy befogadóképessége határára jutott. A 2,2 millió lakost számláló volt jugoszláv köztársaság kormánya úgy számítja, hogy az idén 1,6 milliárd dolláros veszteséget okozott az országnak a koszovói válság. Az adományozó országok viszont Párizsban szerdán csak 252 millió dolláros támogatást ajánlottak fel a katasztrofális gazdasági következmények elhárítására.
Eközben Ogata Szadako, az ENSZ menekültügyi főbiztosa felszólította a nemzetek közösségét, hogy indítsanak be komoly újjáépítési programot Koszovóban, mert szerinte ez az egyik előfeltétele a dél-szerbiai tartományból elmenekült mintegy 900 ezer ember visszatérésének. Ogata Szadako, aki a Biztonsági Tanács zárt ülésén tartott tájékoztatást a Balkánon kialakult humanitárius helyzetről, úgy vélte, hogy a menekültek nagy többsége önként haza fog térni, ha egy nemzetközi erő fogja garantálni biztonságukat.
Az AP jelentése szerint a főbiztos rámutatott, hogy a befogadó országoknak és a nemzetközi pénzintézetnek rendkívüli források bevonásával be kell indítaniuk a tömeges újjáépítést szolgáló programot, különben számos menekült nem lesz hajlandó hazatérni.

(MTI)

Korábban: