Montenegró külügyminisztere szerint Milosevicsnek mennie kell

Branko Petrovics Montenegró külügyminisztere szerint Szlobodan Milosevics arra törekszik, hogy a montenegrói kormányt térde kényszerítse. Kifejtette, már csak a jugoszláv hadsereg és a közös pénznem tartja össze Montenegrót és Szerbiát. A politikus véleménye szerint Milosevics vezetésével nem marad egyben az ország.

"A Koszovóért vívott háború vagy Szlobodan Milosevics hatalmának összeomlását vagy Jugoszlávia végét jelenti" - jelentette ki a külügyminiszter. Szerbiát erősebben szorítja Milosevics államgépezete a válság következményeként, a parányi Montenegró a jugoszláv elnökkel szembeni ellenállás "világítótornya" - mondta Perovics.
A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság háború utáni fennmaradását firtató kérdésre úgy válaszolt: "Miloseviccsel nincs remény az ország egyben maradására".
Perovics elmondta: a Nyugat-barát podgoricai kormány megpróbálja megfosztani a Belgrádhoz hű hadsereget attól, hogy egyre inkább elbitorolja a hatalmat a köztársaságban. A montenegrói kormány nyílt fenyegetésnek tartja Bar kikötőjének lezárásával.
Az adriai kikötőt, Montenegró egyik létfontosságú utánpótlási útvonalát vasárnap zárták le jugoszláv hadihajók. A hadsereg nem adott magyarázatot a zárlatra, de Perovics szerint ez volt Milosevics legújabb lépése. A zárlat Montenegró ingatag gazdaságának megfojtását és a szerbek számára jobb választási lehetőséget kínáló demokratikus montenegrói kormány térdre kényszerítését szolgálta.
A külügyminiszter elmondta, hogy Belgrád úgy kezeli a podgoricai kormányt, mint a nemzeti érdekek legfőbb árulóját. Montenegró "a béke és a stabilitás utolsó oázisa, többnemzetiségű és többvallású polgári társadalom. Ezért próbálja Milosevics destabilizálni Montenegrót és véget vetni annak, ami az egyedüli komoly ellenállást jelenti számára az országban" - vélekedett Perovics. Hozzátette: már csak a jugoszláv hadsereg és a közös pénznem tartja össze Montenegrót és Szerbiát.
A podgoricai kormány a (koszovói) háború előtt még nem tervezte kapcsolatai megszakítását Szerbiával. A hangnem azonban mostanában megváltozott, egyre több szó esik egy lazább államszövetségről. Montenegróban egyre gyakrabban beszélnek a függetlenségről, amit azonban csak egy tágabb balkáni rendezés keretében tartanak elképzelhetőnek.

(MTI)

Ajánló:

Információk a montenegrói kormányról, angolul.