NATO-sikerek Koszovóban

Jelentések szerint a NATO a jugoszláv erőket Koszovóban teljesen ellenőrzése alatt tartja. Arról is beszámolt a Reuters, hogy a NATO az összes, stratégiailag fontos hidat lerombolta Jugoszláviában, kettő kivételével. Eközben vélhetően előrelépés történt a koszovói válság rendezéséről tartott G-8 csúcson.

A G-8 csoportban tömörült államok külügyminiszterei bonni tanácskozásukon megállapodásra jutottak a koszovói válság politikai rendezésének első szakaszáról - jelentette be a német külügyminiszter.

Joschka Fischer tájékoztatása szerint a megállapodás előirányozza az erőszakos cselekmények beszüntetését, a katonai, félkatonai és rendőri egységek kivonását a tartományból, az UCK (az albán szeparatisták fegyveres alakulatai) lefegyverzését. Koszovóba nemzetközi összetételű "polgári és biztonsági" ellenőrök utaznak a fentiek felügyelete, az elűzött lakosság visszatérésének és biztonságának szavatolása céljából. A tartomány továbbra is Jugoszlávia része marad, ám messzemenő autonómiát kap - közölte a német külügyminiszter. Ivanov orosz külügyminiszter is hasznosnak ítélte meg a tanácskozást.

(MTI)

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban: