Oroszország szerint a koszovói békét az ENSZ égisze alatt kell elérni

Borisz Jelcin meghallgatta és jóváhagyta balkáni különmegbízottja, Viktor Csernomirgyin beszámolóját washingtoni és New York-i tárgyalásairól. A balkáni megbízott szerint Koszovónak Jugoszlávián belül kell maradnia.

Nap mint nap foglalkozunk Jugoszláviával, mindaddig, amíg nem hallgatnak el a robbanások, amíg az emberek nem érzik biztonságban magukat - mondta az orosz elnök.Jelcin szerint Csernomirgyin washingtoni küldetése során "megbírkózott feladataival".
A Jelcinnel folytatott megbeszélését követően Csernomirgyin arról tájékoztatta a sajtót, hogy az államfővel megvitatták Moszkva további lépéseit is. A balkáni megbízott a rendezés legfontosabb feladatai között említette a rakétacsapások és bombázások beszüntetését, a menekültek visszatérésének szavatolását, továbbá Jugoszlávia egységének garantálását. Kiemelte, hogy már most tárgyalni kell a menekültek visszatéréséről, illetve Jugoszlávia újjáépítéséről, s minden késlekedés nélkül, hiszen az embereknek egy idő után már nem lesz hova hazatérniük. Véleménye szerint azonban Koszovónak Jugoszlávián belül kell maradnia.
Csernomirgyin szerint az orosz közvetítési erőfeszítések, s személy szerint a különmegbízott feladata "közelíteni az érintett felek álláspontját, meggyőzni őket arról, hogy a bombázásokkal
semmit sem lehet elérni". Elmondta, hogy a közvetítési kísérleteknek az ENSZ égisze alatt kell megvalósulniuk.


(MTI)

Ajánló:

Információk az orosz kormányról. (oroszul)

Korábban:

Az [*****] 1999. Május 4-i cikke.