Pinochet ügyvédei fellebbeztek

Augusto Pinochet tábornok ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a londoni felső bírósághoz Jack Straw belügyminiszter döntése miatt, amely szerint a brit hatóságok lefolytathatják a kiadatási eljárást Augusto Pinochet ügyében.

Az ügyvédek arra kérték a felső bíróságot, vizsgálja felül az április közepén hozott belügyminszteri határozatot, amely kimondja, hogy Augusto Pinochet volt államfőként nem élvez mentességet a büntetőjogi felelősségre vonás alól, és a brit hatóságok lefolytathatják a kiadatási eljárást a 83 éves volt chilei államfő ügyében, akit Spanyolországban kínzások, emberi jogsértések vádjával akarnak felelősségre vonni.
Pinochet ügyvédei nem hozták nyilvánosságra, milyen indokok alapján kérték Jack Straw belügyminiszter döntésének bírósági felülvizsgálatát, csupán annyit közöltek, hogy az 1989. évi kiadatási törvény értelmében törvénytelennek tartják a határozatot.
A spanyol kiadatási kérelemmel összefüggő bírósági eljárás mindaddig nem folytatódik, amíg a felső bíróság nem határoz Pinochet fellebezési kéreleméről. Ha ennek helyt adnak, újabb bírósági meghallgatás veszi kezdetét.

(MTI)

Ajánló:

A BBC aktája Pinochetről

Korábban:

1999. április 22. csütörtök