Rugova béketerv és üzenet nélkül érkezett Rómába

Olasz kormánykörökben úgy látják, hogy az erőszakmentességet hirdető koszovói albán vezető Ibrahim Rugova Rómába érkezése új reményt ígér a koszovói válság megoldódására. Rugova a nyilvánosság előtt még nem nyilatkozott, de tárgyalópartnereinek azt mondta, hogy szabad emberként, béketerv vagy üzenet nélkül érkezett az olasz fővárosba.

Lamberto Dini olasz külügyminiszter szerint merő véletlen, hogy a mérsékelt koszovói vezető, Ibrahim Rugova a Nyolcak csúcsértekezletével egyidőben érkezett Nyugatra. " Rugova kifejezte azt a kívánságát, hogy Olaszországba jöhessen és Róma ezt teljesítette azzal, hogy repülőgépet küldött érte" - mondta a külügyminiszter.
Olasz elemzők szerint az elkövetkező napokban dől el, hogy "a Balkán Gandhija" valóban béketerv nélkül érkezett-e Rómába. Mindenesetre az eddig fenntartásokkal kezelt megnyilatkozásai a jövőben hitelesnek tekinthetők, mert nem kell attól tartani, hogy Milosevics foglyaként nyilatkozik.
Az amerikai külügyminisztérium máris Rómába küldte Hill különmegbízottat, hogy első kézből informálódjon a "független Koszovó" elnökének terveiről. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg jelezte, hogy Rugova első nyilvános megszólalását várja, mielőtt hivatalos álláspontot alakítana ki.
Rugova Rómában állítólag elmondta olasz tárgyalópartnereinek, hogy Belgrádban több alkalommal is kifejezte egyetértését Koszovó autonómiáját, nem pedig függetlenségét garantáló nemzetközi erő jelenlétével. Ezt az állásfoglalását azonban a jugoszláv vezetés nem hozta nyilvánosságra. A kiszivárgott értesülések szerint Rugova kérte Olaszország segítségét "népe megmentéséhez". Nemzetközi békeerő Koszovóba küldését és a Miloseviccsel való egyezkedést javasolta, de azt tanácsolta, hogy a NATO ne menjen bele a tűzszünetbe mindaddig, amíg a jugoszáv elnök egyértelmű jelét nem adja a megegyezés szándékának.
Az olasz tárgyalópartnerek közölték, hogy egy "mérsékelt, kiegyensúlyozott, világos nézeteket valló" politikussal találkoztak. Nincs semmiféle jel, amely arra utalna, hogy Ibrahim Rugova a jugoszáv elnök cinkosa lett volna és hogy annak ügynökeként, bábjaként érkezett volna Rómába - mondták olasz lapok szerint.

(MTI)

Korábban:

A lap szerint Rugovát kényszerítették, hogy találkozzon Szlobodan Miloseviccsel. (1999.04.10.)