A Koszovói Felszabadítási Hadsereg akkor is folytatja a harcot, ha a Nyugat megállapodik a belgrádi vezetéssel

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) albániai képviselője kijelentette: folytatják függetlenségi harcukat, és akkor sem teszik le a fegyvert, ha a Nyugat megállapodik a belgrádi vezetéssel. Az UCK képviselője elmondta, hogy a gerillahadseregben mintegy 60 ezer fegyveres harcol a szerb erőkkel Koszovóban és a jugoszláv-albán határ mentén.

Jakup Krasnici csütörtökön elhangzott kijelentését az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség ismertette. Krasnici szerint az UCK parancsnoksága kedvezően értékelte a Nyolcak csütörtökön Bonnban elfogadott alapelveit a koszovói válság rendezéséről, de feltétlenül szükségesnek tartja, hogy a Koszovóban állomásozó bármely nemzetközi erő NATO-parancsnokság alatt működjön.
A washingtoni védelmi minisztérium csütörtökön szintén arról számolt be, hogy az UCK létszáma a NATO Jugoszlávia elleni légi csapásainak kezdete, március 24. óta jelentősen emelkedett, de – az orosz hírügynökségi beszámolóban szereplő adatnál jóval kevesebb - 8-10 ezer harcosról tett említést.
Kenneth Bacon szóvivő ugyanakkor jelezte, hogy az UCK támogatóinak száma szintén tekintélyesen megnövekedett, mintegy 20 ezerre tehető. Az AFP beszámolója szerint Bacon nem fejtette ki, hogy pontosan kiket ért a "támogatókon". "Önkéntesek csatlakoznak hozzájuk, minden bizonnyal a menekültek közül, főként Albániából. Folytatják a harcot, és veszteségeket szenvednek el a változatlanul fölényben levő szerb erőkkel szemben" - tette hozzá.
Az UCK fegyveresei "időről időre" ellenőrzésük alá vonnak "területrészeket", és egyre szervezettebben hajtják végre offenzíváikat - mondta a Pentagon szóvivője. Elismerte, hogy értesüléseiket az UCK-tól szerezték, és hozzátette: a szervezet érezhetően folytatja vásárlásait a nemzetközi fegyverpiacon.
A Hasim Taci vezette koszovói albán ideiglenes kormány csütörtökön Tiranában felszólította Ibrahim Rugovát, a koszovói albánok mérsékelt vezetőjét: biztosítsa egyértelmű támogatásáról az UCK fegyveres harcát, és követelje minden szerb erő kivonását Koszovóból.
Taci, aki az UCK képviselőjeként vett részt a rambouillet-i tárgyalásokon, egyúttal kérte a családjával Rómában tartózkodó Rugovát, hogy adjon nyilvános magyarázatot "pristinai és belgrádi fogva tartásának körülményeiről". Az április 2-án létrehozott ideiglenes kormányban négy miniszteri tisztséget tartanak fenn a Rugova vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) számára, és Rugovának kormányfőhelyettesi posztot ajánlottak fel.

(MTI)

Ajánló:

A hadsereg elektronikus lapja. (angolul)