Az amerikai képviselőház 13 milliárd dollárt szavazott meg a Pentagonnak

Az amerikai képviselőház csütörtök este 311-105-ös szavazataránnyal jóváhagyta azt a csaknem 13 milliárd dolláros finanszírozási csomagot, amely lehetővé teszi a Pentagon számára a Jugoszlávia elleni NATO-akcióban való részvételt.

Az elfogadott keret nem csupán a légitámadásokkal közvetlenül összefüggő katonai kiadásokra, hanem a koszovói albán menekültek támogatására, valamint arra is tartalmaz előirányzatot, hogy az amerikai haderő felkészültebb legyen a jövőben az esetleges hasonló válságok kezelésére. A képviselők egy héttel korábban nem szavazták meg a kormányzat Jugoszláviával szemben követett irányvonalának elvi támogatását. Most azonban pénzt adtak ezen irányvonal gyakorlati folytatására, mégpedig több mint kétszer annyit, mint amit a Fehér Ház eredetileg kért.
William Cohen amerikai védelmi miniszter további katonai repülőgépek Európába történő átirányítására adott utasítást, a Jugoszlávia elleni légitámadások intenzitásának fokozása jegyében. Jelenleg 639 amerikai légi jármű vesz részt a NATO-műveletben. Ehhez jön Wesley Clark tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának a kérésére 18 darab, harckocsik megsemmisítésére használatos A-10-es, 18 darab F-16-os, 36 darab F-15-ös és 24 darab F-18-as vadászgép (korábbi közlés értelmében ez utóbbiak kerülnek Taszárra), valamint legfeljebb 80 KC-135-ös légi utántöltő gép - összesen tehát legfeljebb 176 katonai gép.
A Pentagon bejelentése órákkal azután hangzott el, hogy Bonnban a G8-külügyminiszterek megállapodtak a koszovói válság rendezésének alapelveiben. Amerikai illetékesek ugyanakkor világossá tették, hogy egyelőre nem látni a jugoszláv hajlandóságot a NATO-követelések teljesítésére, ezért nem indokolt a bombázások beszüntetése.
Csütörtökön, New York-i idő szerint kora este Sergio Vieira De Mello, Kofi Annan ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese bejelentette: Vladislav Jovanovic jugoszláv ENSZ-nagykövet megerősítette neki, hogy Belgrád kész lehetővé tenni a világszervezet humanitárius küldöttségének a Jugoszláviába való utazást.
Az önmagát koszovói ideiglenes kormánynak minősítő albán csoportosulás szóvivője, Shinasi Rama New Yorkban - a bonni megállapodás hírének vétele után - úgy nyilatkozott, hogy bármilyen diplomáciai rendezésnek tartalmaznia kell a NATO vezette békeerők Koszovóba küldését. Az ideiglenes kormányt a Rambouillet-ban kidolgozott, és csak a koszovói albánok által aláírt béketerv nyomán hozták létre. A jórészt áttekinthetetlen koszovói helyzet folytán egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, mekkora tömegtámogatásra számíthatna Koszovóban az a kör, amelynek a nevében Shinasi Rama beszélt. A szóvivő Ibrahim Rugováról azt mondta, hogy sok nehézséget élt át, és hogy nincs ok annak feltételezésére, miszerint megváltoztatta volna korábbi, a koszovói függetlenséget támogató álláspontját.

(MTI)

Ajánló: