Macedónia újra megnyitja a Jugoszláviával közös határát

A macedóniai kormány ígéretet tett az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR), hogy az ország ismét megnyitja a Jugoszláviával közös határát a menekültek előtt. A német belügyminisztérium csütörtök este bejelentette, hogy Németország hajlandó további tízezer koszovói menekültet befogadni.

A főbiztosság Genfben kiadott közleményében hangoztatta, hogy munkatársai olyan szóbeli ígéretet kaptak Pavle Trajanov macedóniai belügyminisztertől a Szkopjéban csütörtök délután tartott egyeztetésen, miszerint minden koszovói menekült előtt megnyitják a határokat.
A gazdasági és politikai destabilizálódástól rettegő Macedónia szerdán zárta le határait, és állítólag ezer, bebocsátásra váró menekültet visszatoloncolt Szerbiába. Nikola Kljusev macedóniai védelmi miniszter cáfolta, hogy erőszak alkalmazásával bárkit is visszafordulásra kényszerítettek volna. Mindazonáltal csütörtökön adott nyilatkozatában azt sugalmazta, hogy Macedónia csak annyi menekültet hajlandó befogadni, ahány távozik is harmadik országba.
Kris Janowski, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a genfi szóvivője elmondta, hogy a macedóniai belügyminiszter viszont az ígérte, nem lesznek korlátozások a menekültek számát illetően.
Németország ötezer földönfutóvá vált embert azonnal befogad. Az első csoportok már a jövő hét közepén megérkezhetnek az országba. A többi ötezret azonban csak azután szállítják el Németországba, miután az Európai Unió többi tagállama is teljesítette a menekültek befogadásában eddig vállalt kötelezettségeit.
Németország már eddig is tízezer menekültnek biztosított ideiglenes menedéket, és ezzel az uniós tagállamok közül messze a legtöbb koszovói menekültről gondoskodik.

(MTI)

Ajánló:

Adatok a menekültekről.