Némileg csökkent Schuster előnye

A legújabb közvéleménykutatás szerint még mindig Schuster a legesélyesebb a május közepén tartandó szlovákiai köztársaságielnök-választáson, de kisebb lett a különbség közte és a második helyen álló volt kormányfő, Vladimír Meciar között. Közben Meciar újabb fenyegetést kapott.

Egy szlovákiai közvélemény-kutató intézet (ÚVVM) legújabb felmérése szerint a május 15-én esedékes államfő-választáson Rudolf Schuster, a koalíció közös jelöltje kapná a legtöbb szavazatot. Schusterre a választók 26,2 százaléka voksolna. A közvetlenül mögötte járó Vladimír Meciar 24,4 százalékot kapna.
Az április 23. és május 3. között készült felmérés szerint 14,4 százalékkal Magda Vásáryová a harmadik. Utána 5,6 százalékkal Ján Slota, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke áll. A volt államfő, Michal Kovác 5 százalékot, Ivan Mjartan, a Meciar-kormány volt prágai nagykövete 3,1, Juraj Svec 1,3, Boris Zala 1,1, Juraj Lazarcík, a Szlovák Kommunista Párt (KSS) jelöltje 0,6, a tizedik induló, Ján Demikát pedig a szavazatok 0,1 százalékát tudná megszerezni.
Az első fordulóban a jogosultak 59 százaléka biztosan, 27 százaléka valószínűleg részt vesz a választáson.
A felmérésből kiderül, hogy a szlovákiai magyarok 40 százaléka Rudolf Schusterre szándékozik voksolni.

Pénteken Vladimír Meciar volt szlovák kormányfőnek címzett gyanús levelet találtak a cseh-szlovák határ vámellenőrei.
A szlovák rendőrség közlése szerint a Meciarnak címzett levélről már a röntgenátvilágítás során kiderült, hogy egy 7,62-es kaliberű lövedéket tartalmaz. A levélből a lövedékkel együtt egy cédula is előkerült, amelyre az ismeretlen feladó cseh nyelven azt írta, hogy 1999. május 14-én, pénteken "jól ellátják Meciar baját".
A levelet a szlovák rendőrség nyomozóhivatala további vizsgálatoknak veti alá.

(MTI)

Ajánló:

Választási program, dokumentumok

Korábban:

1999. május 3. hétfő