Csernomirgyin szerint Milosevics nem fogadja el a G8 külügyminisztereinek tervét

Javier Solana a bonni elvi nyilatkozat elfogadását javasolta Milosevicsnek. Viktor Csernomirgyin orosz balkáni különmegbízott szerint nem biztos, hogy Milosevics elfogadja a megfogalmazott elveket.

A spanyol Catalunya rádióadónak nyilatkozva Solana "jó kezdetnek" minősítette a hét ipari nagyhatalom és Oroszország (G8) külügyminiszterei által előző nap szentesített megállapodást, s hozzáfűzte, hogy "jó terv lehet ez Milosevics számára". Ha nem fogadja el, akkor támadásokkal, katonai és politikai nyomással kell rákényszeríteni annak elfogadására.

A Nyolcak külügyminiszteri találkozóján megfogalmazott elvek kitűnő alapot biztosítanak a jugoszláviai válság rendezéséhez, s "egy az egyben bekerülhetnek az ENSZ Biztonsági Tanácsa majdani koszovói határozatába" - jelentette ki pénteken Moszkvában Viktor Csernomirgyin, Oroszország balkáni megbízottja.
Figyelmeztetett azonban arra, nem biztos, hogy Belgrád egyet fog érteni a bonni elvi nyilatkozat minden vonatkozásával. Éppen ezért további munkára van szükség, s folytatni fogjuk az erőfeszítéseket - közölte Csernomirgyin, megerősítve, hogy a közeli napokban ellátogat Belgrádba.
Csernomirgyin a bonni elvi nyilatkozat kapcsán különösen azt tartotta kiemelésre méltónak, hogy a nyugati országok most egyetértettek a politikai rendezés szükségességével. Mindamellett annak a véleményének adott hangot, hogy "a bombázásokat jobb lett volna már tegnap abbahagyni, de még jobb lett volna el sem kezdeni".

Borisz Jelcin orosz elnök beleegyezését adta a koszovói válság rendezését célzó nemzetközi tervhez. Viktor Csernomirgyin balkáni különmegbízott eközben egy újabb balkáni utat tervez.
Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint még korai lenne a túlzott optimizmus, miszerint a válságnak hamarosan vége lenne. Szerinte egyelőre fel kellene függeszteni a Jugoszlávia elleni NATO-légitámadásokat. "Ez még nem jelent áttörést, de egy lépés a megfelelő irányban", mondta.

(MTI)

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.