Összecsaptak a biztonsági erők és a vahabita fegyveresek Groznijban

Groznijban súlyos összecsapások voltak csütörök este az iszlám biztonsági minisztérium egységei és a vahabita fegyveresek között. Orosz biztonsági források szerint az összecsapásoknak több halálos áldozata is van.

A Csecsenfölddel szomszédos Dagesztánban a grozniji összetűzések nyomán készültségbe helyezték a hadsereg és a rendőrség egységeit, továbbá megerősítették a csecsen-dagesztáni határ őrizetét. Dagesztánban jelentős csecsen diaszpóra él, emellett a vahabita befolyás is elég erős az oroszországi köztársaságban.
Szergej Sztyepasin orosz belügyminiszter a hét közepén már arról számolt be, hogy a csecsenföldi Bamutban is komoly fegyveres összetűzésekre került sor, a biztonsági erők és a vahabita egységek között.
Aszlan Maszhadov csecsen elnök többször is követelte a külföldről pénzelt és irányított vahabita fegyveres osztagok feloszlatását, az idegen fegyveresek távozását az országból.
Groznij szerint számos emberrablás mögött a vahabita fegyveresek állnak, s vezetőik a köztársaság választott vezetésének megdöntésére, a csecsen belpolitikai helyzet megingatására törekszenek.

(MTI)

Korábban:

A szélsőséges vahabita iszlám csoportot vádolták a négy külföldi kivégzésével. (1998.12.26.)