A Biztonsági Tanács enyhébb állasfoglalást fogadott el, mint amit Kína követelt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai a belgrádi kínai nagykövetséget ért rakétatámadással és az emberéletben, illetve anyagiakban általa okozott kárral kapcsolatban "megdöbbenésüknek és aggodalmuknak" adtak hangot szombat hajnalban, négy órai tanácskozás után megszületett állásfoglalásukban.

A rendkívüli ülést Kína kérésére hívták össze, miután a NATO megtámadta Kína belgrádi nagykövetségét. A BT közleményében részvétet nyilvánított az áldozatok családjának. A testület méltányolja, hogy az észak-atlanti szervezet vizsgálatot indít az ügyben.
A szervezet elnöke, Denis Dangue Rewaka gaboni ENSZ-nagykövet már egy enyhített változatú állásfoglalást olvasott fel ahhoz képest, amit a kínai ENSZ-nagykövet javasolt, mert az ő változata szerint a NATO megsértette a nemzetközi jogot - jelentették a nyugati hírügynökségek.
Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség jelentése szerint a támadásban három ember halt meg, egy embert nem találnak, több mint 20 pedig megsebesült. A halottak egyike a hírügynökség tudósítója, a másik kettő kiléte egyelőre nem ismert. Az ötemeletes épületet három rakéta találta el különböző irányból. A rakéták egészen a pincéig hatoltak át az épületen, és hatalmas tüzet okoztak.

(MTI)