A NATO három hullámban támadta Belgrádot

Szombat hajnalban, két óra előtt tíz perccel újabb három erős robbanás döreje rázta meg Belgrádot. Immár harmadik alkalommal jelentek meg NATO gépek a szerb főváros felett.

Az előző, éjfél körül végrehajtott támadásban találat érte Kína belgrádi nagykövetségét és a közelében álló szállodát. Egymásnak ellentmondó értesülések láttak napvilágot az esetleges áldozatokról.
Nebojsa Vujovic jugoszláv külügyi szóvivő és a nagykövetség egyik munkatársa azt állította, hogy hárman meghaltak. A mentőosztagok és több jugoszláv miniszter viszont azt közölte, hogy nincsenek halottak, de a sebesültek száma magas. Egyelőre nem tudni, hogy a nagykövetség épületébe becsapódott rakéták mekkora kárt okoztak.
A kínai külügyminisztérium egyelőre nem reagált, de az Új-Kína hírügynökség már közölte a nagykövetséget ért támadás hírét. Kína szemmel láthatóan nagyon dühös belgrádi nagykövete az ITAR-TASZSZ tudósítójának azt mondta, hogy Peking nagyon súlyos választ fog adni a történtekre.
Belgrádi tömegtájékoztatási eszközök szerint éjfél körül támadás érte a jugoszláv belügy- és védelmi minisztériumot, valamint a jugoszláv vezérkar egyik épületét, illetve az országos és a fővárosi rendőrkapitányságok székhelyeit.
A támadások első hullámában, péntek este negyed tíz körül a NATO ismét rövidzárlatot előidéző grafitbombákat dobott le a Belgrádtól mintegy 30 kilométerre délre fekvő obrenovaci erőműre, valamint három fővárosi - a resniki, a bezanijai és a lestanei - transzformátorállomásra. Ennek következtében összeomlott az elektromosenergia-szolgáltatás rendszere, és gyakorlatilag egész Belgrádban és a környékén megszűnt az áramszolgáltatás. Nincs áram Montenegró fővárosában, Podgoricában, illetve számos szerbiai és montenegrói városban sem.

(MTI)

Ajánló: