Feldühődött kínaiak ezrei tüntettek a kelet-ázsiai országban a NATO ellen

Szombaton Bill Clinton amerikai elnök is csatlakozott azokhoz a nyugati vezetőkhöz, akik sajnálkozásukat fejezték ki Kína belgrádi nagykövetségének tragikus tévedés folytán történt bombázása miatt. Feldühödött kínaiak ezrei tüntettek a kelet-ázsiai ország több nagyvárosában, amerikai érdekeltségeknek otthont adó épületek előtt.

Clinton őszinte részvétét nyilvánította ki a kínai népnek, és kijelentette, a NATO-szövetségesek jelentős erőfeszítéseket tesznek az ehhez hasonló tragédiák elkerülése érdekében. Az elnök visszautasította azokat a minősítéseket, amelyek szerint a NATO barbár cselekedeteket követ el. Szerinte az a barbárság, amit Szlobodan Milosvics szerb elnök művel. Fontosnak nevezte, hogy az atlanti szövetség kitartson jelenlegi irányvonala mellett.
Szombat délután felzúdult tömeg rohanta meg az amerikai főkonzul házát a dél-kínai Csengtu városban, felgyújtva az épület egyik szárnyát. A több száz tüntető szándékosan akadályozta a helyszínre érkező tűzoltókat munkájuk megkezdésében. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének szóvivője szerint könnygázzal szétoszlatták a randalírozó tömeget. Sérülésekről nem érkezett jelentés. A támadókat a NATO téves légi csapása háborította fel, amely a kínai nagykövetség épületét találta el Belgrádban.

Pekingben feldühődött tömeg tüntet a NATO ellen

Fotó: Andrew Wong
Feldühödött kínaiak ezrei tüntettek a kelet-ázsiai ország több nagyvárosában, amerikai érdekeltségeknek otthont adó épületek előtt. Tüntetések voltak Pekingben, Sanghajban, Kantonban, és Hongkongban is. Még a késő éjjeli órákban is több száz tüntető csoportosult Pekingben az amerikai nagykövetség hatalmas épületegyüttese és az amerikai nagykövet rezidenciája környékén. A rendőrség nagy erőkkel lezárta a diplomáciai épületekhez vezető utcákat, de nem próbálta szétoszlatni a tüntetők csoportjait. Sanghajban tojásokkal és üvegekkel dobálták meg az amerikai konzulátus épületét.