Ivanov nem utazik Londonba a kínai követség elleni támadás miatt

Borisz Jelcin "felháborodását" fejezte ki a belgrádi kínai nagykövetség lerombolása miatt - mondta Szergej Prihogyko, az orosz elnök hivatalának helyettes vezetője. Jelcin a támadás úgy döntött, hogy elhalasztják Igor Ivanov orosz külüygminiszter szombatra tervezett londoni munkalátogatását.

A kínai követség elleni támadás miatt bizonytalan időre elhalasztották Igor Ivanov orosz külügyminiszter szombatra tervezett háromnapos londoni munkalátogatását. Ivanov útját Borisz Jelcin elnök személyes döntése nyomán halasztották el. Ugyanakkor Viktor Csernomirgyin orosz balkáni különmegbízott a német fővárosba utazott, noha az ő európai körútja is kérdésessé vált egy időre a Belgrád elleni NATO-csapások, a kínai nagykövetséget ért támadás nyomán.
Csernomirgyin bonni útja előtt kijelentette: "nem szándékszik halasztgatni békemisszióját", s közelíteni igyekszik a felek álláspontját. Ugyanakkor Csernomirgyin kijelentette: a NATO légierejének csapásai a kínai nagykövetségre "megnehezítik a béketárgyalások folyamatát".

Az orosz külügyminisztériumban javaslatokat dolgoznak ki a további lépésekre, egyebek között a Belgrádban dolgozó orosz állampolgárok biztonságának szavatolása érdekében is.

(MTI)